3 dager i Porto

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da vi våknet på vingården Solar de Serrade i går fikk vi servert en enkel frokost, med allikavel alt du kan ønske deg. Nydelig brød og croissanter, god kaffe, melk og ferskpresset appelsinjuice. Ost, skinke, smør og syltetøy. 

Dagen kunne begynne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi kjørte til Valados de melgaco, en annen vinprodusent som ligger helt på grensen til Spania. Der smakte vi på både typisk sprudlende Vinho Verde vin, og en ny naturvin som de tester ut. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi fikk også servert en snack til vinen. Det var nydelig hvit geitost som de produserer selv, lokal skinke, marmelade og ferskt brød. Jeg kan egentlig ikke få så mye bedre mat en brød, ost og skinke sammen med god vin- så jeg var svært glad. De baker rugbrød med maismel i Portugal. Det gjør det innmari saftig så det skal vi forsøke å bake hjemme selv. Vinen vi drakk var to typer Valados de Melagaco- fra Alvarinho druen. Alvarinho vin var den vinen som gikk mest igjen i vintestingen vår- en veldig vanlig drue i nord Portugal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De fleste av Solares sine hvitviner er også fra Alvarinho druen. De er lette og friske, så se etter Alvarinho som utgangspunkt om du ønsker hvitvin fra Portugal. 

Det neste, og siste som sto på programmet vårt på denne vinturen var en lunsj på en veldig spesiell restaurant. Kokken, som tidligere hadde jobbet på ulike restauranter bestemte seg for å lage sin egen restaurant. Hjemme hos seg selv. Her tar han imot kun et selskap mennesker hver dag, alt fra seks personer til maks førti. Enten til lunsj, eller middag. Serveringen er i familiens stua, som tidligere var garasjen. Nå skal det sies at stua har blitt gjort om så det føles som en koselig restaurant, men det er åpent mellom kjøkken- stue og hage, så du kan gå ut på kjøkkenet om du vil se på kokken mens han lager mat. Han har kun holdt på i tre måneder, men restauranten er allerede svært populær. Målet er at folk skal føle seg som hjemme, selvom de er på restaurant. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg skjønner hvorfor. Maten var helt fantastisk. Vi fikk en klassisk portugisisk forrett med innbakt chevre i filodeig og syltetøy laget fra bær i hans egen hage.

Alle råvarene kjøper han enten lokalt, eller odler selv. 

Skålen vi fikk med hjerteskjell i kraft og hvitløksbrød slo det meste jeg har smakt av lignende, og selve hovedretten var det møreste kalvekjøttet som hadde bakt i ovnen i 5 timer, servert med den klassiske måten å tilberede ris på i Portugal. Kokt med masse løk, hvitløk, kraft og vin. Utrolig god! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da desserten kom på bordet trodde jeg vi skulle få hver vår lille plante. Men, det var det ikke. Det var sjokoladekrem i bunnen toppet med en smuldrende blanding av kakao og sukker- som skulle se ut som jord. Vi skulle få tilsendt menyen så jeg tenkte prøve meg på en rett eller to å legge ut på bloggen. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Til lunsjen fikk vi servert flere ulike champagne lignede hvitvin og rosé fra en vinprodusent som samarbeider med kokken og restauranten. Et par av disse slo faktisk det meste vi har smakt av sprudlende vin. “Casa senhorial do reguengo”, var navnet på den ene, om du kommer over den, kjøp den. Jeg håper de kommer til vinmonopolet i Norge. Da skal vi si ifra. 

Nå vender vi snuta hjemover, til kaldere klima og antagelig litt mindre mat og drikke. Men Portugal og Porto vil vi tilbake til.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply