I Vårt Kjøkken

Det er noen ingredienser man alltid har i kjøkkenet sitt. Noen ting det er krise om tar slutt, og som er redningen om man bare vil lage noe enkelt. Om jeg skulle reise bort et sted jeg ikke visste hva som ventet meg på matfronten hadde jeg tatt med meg noen få råvarer. Det gjorde jeg faktisk en gang, og måltidene ble atskillelig mye bedre. Disse fire ingrediensen nedenfor har vi alltid hjemme hos oss, uansett hvor fullt eller tomt kjøleskap og kjøkkenbenk måtte være.

1. Olivenolje 

DSC02004

Da jeg var student i New York levde jeg en tid på brød, tomater, ost og olivenolje. Det var ikke så mye penger å ta av, men jeg hadde alltid bra olivenolje på kjøkkenbenken. Som jeg helte over tomatene og brødet. Etter min mening er dette den aller viktigste ingrediensen å ha i et kjøkken. Den deiligste salat blir ikke like god uten extra virgin olivenolje på. Helst bør man ha to typer olivenolje i hus, en vanlig som kan brukes til steking eller i mat som skal varmes, og en extra virgin olivenolje som du bruker over salater, ferdige pastaretter, stekt fisk, kjøtt, og til å dyppe brød i.

2. Avokado

DSC01992

Denne grønne, myke, deilige frukten, (for det er faktisk en frukt) smører kroppen på innsiden med alt sitt sunne fett, og har i tillegg en utrolig deilig smak. Her i huset spises det avokado hver eneste dag. Du kommer etter min mening langt på vei med et godt måltid om du har en god avokado liggende. Smør den rett på brødskiva; enten alene med litt salt og sitron, eller som underlag med masse godt pålegg over. Ha den i salat og plutselig får den et fyldig innhold. Super i smoothie, eller spis den bare ut av skallet. Hvis jeg skulle velge en frukt for resten av livet hadde jeg valgt avokado.

3. Chiliflakes 

DSC02013

Jeg husker ikke helt hvor det var jeg oppdaget chiliflakes. Men etter at jeg oppdaget det har det blitt en fast og helt essensiell ingrediens i vårt kjøkken. Chili er veldig bra for kroppen, det sies å øke forbrenningen og rusker tak i kroppen om du brygger på en forkjølelse. Vi blander det i olivenoljen som vi dypper brød i, jeg steker det sammen med hvitløk og olje som en base til pasta, jeg strør det over fisk som skal stekes, og over salat før den serveres. Sammen med sitron og olivenolje kommer chiliflakes helt til sin rett.

4. Parmesanost 

DSC02018

Er det en ost vi alltid, og da mener jeg alltid har i hus så er det parmesanost. Denne deilige italienske osten er i vårt kjøkken som poteten, den kan brukes til (nesten) alt. Enhver enkel pastarett blir eksklusiv og smakfull med revet fersk parmesan over. Det er en topp ost å ha i salater, over supper, og i omelett. Du kan også bruke den som snacks ved å skjære små terninger, og spise sammen med oliven.

4 comments

  1. Ah, deilige ting å ha i hus! Hvor kjøper dere chiliflakes? 🙂

    1. Du får de i visse “vanlige” matbutikker, pleier å ha det på meny/ICA etc, i et krydderglass. Ellers får du litt større poser på de fleste små grønnsaksbutikkene som ligger rundt i byen 🙂

  2. Hei ?Så fin blogg og insta konto.
    Lurer på to ting. Har du en super duper olivenolje favoritt? Og hvis du tilfeldigvis må oppbevare en halv avocado( noen er jo ganske store) har du et godt råd slik at den ikke blir brun? Jeg bruker å ha på litt sitron el lime, men synes den blir brun for det.. Fin søndag videre ??

    1. Hei Hilde! Så koselig du liker bloggen 🙂 Jeg har en olivenolje jeg ofte kjøper, som jeg syns er helt topp å ha som en “husholdnings” olivenolje. Den heter “Rocci”, og øverst står det Olio Extra Vergine di Oliva. Er Italiensk, og rimelig i pris. Så jeg kombinerer den, med en annen olivenolje som ikke er extra virgin (altså ikke så fin og like grei å bruke til steking etc). Og så kjøper jeg iblant en ennå mer ekslusiv… Avokado blir fort brun uansett dessverre, så det jeg gjør er bare å skjære bort et tynt tynt lag der det er blitt brunt, for så er den grønn og fin under. Håper dette var til hjelp 🙂

Leave a Reply