Egg og laks til koldtbord

I morgen er det inget mindre en vår kjære nasjonaldag, 17 mai! Her i Oslo skal det dessverre ikke bli særlig mye sol eller varme, så Filip, mamma, broren min og jeg har brukt det siste døgnet på å sette opp “party telt” i hagen, med varmelamper og varmeovner for at vi alle skal få plass her hos mamma, og slippe å fryse halvt ihjel. Deilige skandinaviske Norge, på godt og vondt 🙂 

Vi fikk en kommentar på bloggen for litt siden om et ønske på litt tips til retter man kan lage til konfirmasjon og dåp som det jo er en del av nå utover i mai. 

Så da tenkte vi dele to oppskrifter vi har på vårt 17 mai koldtbord hjemme hos mamma, nemlig rå laks med pepperrotsaus og syltet rødløk, og djevel egg, som er halve egg toppet med en god majonesaktig krem. 

Disse rettene passer til alle festlige anledninger. Er dere mange er det bare å doble oppskriften, er dere få kan den halveres. Dette er beregnet til et selskap på ca 14 personer.  

Håper dere alle får en nydelig dag i morgen uansett hvordan dere feirer! 

Ingredienser 

Til 1  stort fat med laks og 1 stort fat med egg

Ca 800 gram laks 

1 lime

2 rødløk 

1 1/2 desiliter vann 

0.5 desiliter eddik 

3 ss sukker 

1 boks Creme Fraiche 

1 tube pepperrot 

14 egg 

150 gram majones 

3 teskjeer sennep 

1 ss eddik 

1 teskje olivenolje 

1 klype salt 

1 klype pepper 

Paprika krydder 

Bladpersille til pynt 

Baguette eller brød ved siden av

Tilberedning 

Start med å lage syltet rødløk. Det gjør du ved å koke opp vann, skrell og kutte rødløk i tynne skiver som du har i en stor bolle, og så helle over vann, eddik og sukker. Bland alt sammen med en skje og la laken trekke inn i løken i minst tre timer. Hell av laken til slutt og ha rødløken i et par fine skåler. 

Kok eggene i ca 8 minutter til de er hardkokte. Avkjøl dem i kaldt vann, skrell dem deretter og del dem i halve. Legg halve egg utover fat. Bland majones, sennep, eddik, olivenolje, salt og pepper i en bolle. Bruk en teskje og topp forsiktig hvert halve egg med røren. Dryss paprikapulver over til slutt og pynt fatet med bladpersille. 

Laksen kutter du i så tynne skiver som mulig og legger på fat. Bland rømme sammen med pepperrot og ha i en skål, og så ligger rødløken i en annen skål som tilbehør til laksen. Kutt en lime i skiver og pynt på fatet. 

Server rettene som en del av et koldtbord med en god baguette i skiver ved siden av.

Leave a Reply