Alle spiser vi middag

Her hjemme har det alltid vært mange middager med venner og familie. Helt siden jeg flyttet inn her alene for syv år siden har dørene vært åpne – og jeg har laget middag. Fra venninnekvelder på en mandag, filmkveld på en tirsdag, vorspiel i helgen eller en casual søndagsmiddag. Og etterhvert ble middagen her hjemme Filip og min sitt møtepunkt når vi skulle bli kjent med hverandre. 

Jeg elsker å lage mat, men på en uhøytidelig måte. Her står ikke maten på bordet når gjestene kommer. Jeg vil at det å spise middag sammen skal være like naturlig og avslappet som det å ta en kaffe med en kompis. At folk skal kunne komme inn døra etter jobb, før man skal videre på et event- eller bare fordi man ikke vil spise alene. Alle spiser vi middag hver dag, så hvorfor gjøre det å samles til middag til en “greie”?

Vennene mine har alltid satt pris på det at man bare henger ut sammen mens jeg lager mat, snackser på litt ost, oliven og brød og spiser når middagen er klar. For meg er det ikke så stor forskjell om jeg lager mat til 2 eller 5, eller om det er onsdag eller lørdag. Maten skal være god, måltidet skal være hygge og avslappet- og i godt selskap. 

Derfor syntes vi det var gøy når Iittala kontaktet oss om et samarbeid, der vi i første omgang skulle velge ut våre favoritter av deres produkter til å dekke et bord. På en litt utradisjonell måte. Vår måte. 

Vi valgte en serie med krystallglass som vi syntes var helt nydelige- de minnet litt som isen som fryser i fosser og bekker om vinteren.  I samme serie fikk vi med et stort glassfat som er perfekt både pynt, til frukt, eller å fylle med en stor salat. Deretter plukket vi ut himmelblå tallerkner og dype skåler. Det siste vi tok med hjem var en ordentlig tung jerngryte som like gjerne kunne stått ute i en hytte i skogen. 

I tankene hadde vi en italiensk inspirert middag med en stor salat og en deilig pastarett, sammen med god vin og godt folk. Pasta føler jeg er den perfekte retten å servere til folk fordi det sjeldent er noe man ikke liker, i tillegg til at det er noe sosialt og varmt ved det å spise pasta. 

Så vi kombinerte det varme italienske kjøkkenet med det litt kjølige nordlige her hjemme, i maten og serverings anretningen. Resultatet ble en pasta med pesto og hvit asparges servert i isblå tallerkner, en ruccolasalat med artisjokk og ricottaost i krystallglass fatet, og en rund italiensk hvitvin i de søte små vinglassene. 

Oppskrift på pasta pesto med hvit asparges, og ruccolasalat med artisjokker og ricottaost. 

Ingredienser til 4 pers 

4 artisjokkhjerter 

1 pakke ruccolasalat 

1 boks ricottaost 

1 sitron 

1 kopp olivenolje til pesto, og litt til salaten

Parmesanost, 6 tommelstore biter til pestoen, og ellers til strøssel 

500 gram linguine 

4-8 hvite asparges (grønne går også fint) 

2 basilikumpotter 

1 hvitløksfedd 

1/2 kopp pinjekjerner 

Brød, oliven og olje om man ønsker til snacks – vi serverer alltid litt snacks 🙂

Tilberedning

Begynn med å koke artisjokker i lettsaltet vann. Artisjokkene skal koke helt til du enkelt kan rive av et av de ytterste bladene. Ca… Ikke kast kokevannet, jeg bruker dette til å koke pastaen i – så tilsettes pastaen litt smak fra de nydelige artisjokkene. 

(Bladene på artisjokkene kan du spise ved å dra ut innmaten innerst på bladene med tennene. Det er supergodt! I denne oppskriften skal du ikke bruke bladene til salaten men du kan snackse på dem hvis du vil, svært godt å dyppe i litt olje eller smør)

Når artisjokkene er ferdigkokt river du altså av alle bladene til du sitter igjen med kjernen. Skjær av toppen, der det er en hårete overflate – slik at det du sitter igjen med er bunnen og stilken, det mest eksklusive på artisjokkene. Disse skjærer du i tynne skiver og legger over et bed av ruccolasalaten. Dryss på sitronsaft og olivenolje. Legg ricottaosten i midten av salatfatet og dryss over litt flaksalt og olivenolje. 

Kok så pastaen al dente, i vannet fra artisjokkene. Mens pastaen koker kan du lage pestoen. Det gjør du enkelt ved å blande olivenolje, pinjekjerner, parmesanost og hvitløk i en bolle. Ha i ca 1/3 av basilikumbladene og bruk en stavmikser til å blande pestoen. Tilsett litt og litt mer basilikum til du har brukt opp alt. Spar noen blader som kan brukes til pynt. Asparges kokes i lettsaltet vann. 

Når pastaen er ferdig blander du inn den klargrønne pestoen sammen med aspargesbiter. Server pasta pesto med noen friske basilikumblader på toppen og mer fersk parmesanost. Salaten kan du velge om du vil servere først, eller ved siden av pastaen! 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Iittalla

2 comments

 1. Dere er så dyktige!
  Alltid inspirerende!
  Fine bilder. Fin tekst.
  Ønsker dere en fin dag!

  1. Takk for superkoselige ord Vibeke!
   Ønsker deg også en deilig dag og helg!

Leave a Reply