Bacalao

Bacalao_1

Jeg trodde i mange år at bacalao var det samme som paella. Spør meg ikke hvorfor. Jeg hadde spist paella, en utrolig deilig spansk rett, men jeg hadde ikke spist bacalao. Og det minner på ingen måte om hverandre. Foruten at begge har et litt fascinerende navn for en ung jente. Derav antagelig sammenligningen. Nå har jeg spist begge deler. Bacalao fikk jeg servert første gang i Lofoten, på jobb i 2010. Andre gang jeg spiste det var også i Lofoten, på jobb i 2013. Og tredje gang det kom på bordet var sannelig også i Lofoten, på vandretur med Filip sommeren 2015.

Bacalao er på norsk en klippfiskrett med opprinnelse i Portugal. I de latinske land er bacalao mye mer omfattende en denne ene retten; men her hjemme er det altså en klippfiskrett. Det består av klippfisk, med poteter, tomat, løk og olivenolje som basis. Det er opprinnelig husmannskost, men blir i dag servert på restauranter og til fest.

Etter vår herlige kveld med klippfisk røre forrige helg hadde vi en del fisk til overs. Og da foreslo Filip at vi skulle lage bacalao. Veldig lurt, om man kjøper klippfisk til enten bacalao eller røre, så kan man bruke resten til det andre, noen dager etterpå 🙂 Vi har lagt til noen ingredienser og smakt oss fram, så her får du vår bacalao oppskrift; det er enkelt, smakfullt, og en perfekt middag når du vil ha noe sunt og godt som også varmer kroppen.

Bacalao

Bacalao_3

 

Du trenger til 2 personer:

400 gram klippfisk (utvannet )

1 boks hermetiske tomater

4 laubærblad

1 kopp sorte eller brune oliven

2 fedd hvitløk

1 rød chili

4 poteter

Olivenolje

Salt

 Pepper

Bacalao_2

Sånn gjør du:

Skjær hvitløk, løk, chili og og poteter i skiver. La det surre i olje noen minutter i en tykkbunnet gryte. Ha i boksen med hermetiske tomater, laurbærblad, klippfisken og oliven, og en god klunk olivenolje. La alt putre på svak varme i ca 30-40 minutter. Smak til med salt og pepper, og server, enten alene eller med flatbrød og smør ved siden av. Det hadde vi som tilbehør.

 

Leave a Reply