Barndomsfrokost i København

DSC07987

For meg betyr scones én ting. Mammas hjemmelagede yoghurtscones. Det var mest Pappa som laget mat da jeg var liten, men noen få ting hadde Mamma som vi barna elsket over alt, og en av de tingene var yoghurt scones. Jeg forbinder det mest med hytta, som ligger på en øy hvor vi tilbragte hele sommeren da vi var små. Etter en lang dag med sjø, saltvann og sol, hendte det titt og ofte at vi ba om å få yoghurtscones til kvelds. Og da fikk vi det. Vi var ikke så bortskjemte på matfronten da vi var små, og det er jeg veldig glad for. Det gjorde at man satte ekstra pris på hjemmebakt brød med syltetøy på stranda, eller 5 kronen man fikk kjøpe godteri for på lørdagene. Og Mammas yoghurt scones. For baking på hytta, det var hun bra på. Den dag i dag kan jeg lukke øynene og kjenne sola som har varmet ansiktet en hel dag, saltvannet som har krøpet inn i huden, og smaken av scones, sammen med broren og søsteren min i hver vår pysjamas ute på verandaen.

I går bakte jeg de selv for første gang, til frokost, hjemme hos søsteren min i København. De passer nemlig like bra till frokost som til kvelds. Jeg har ikke spist de på mange år, men det slo meg en dag at jeg jo måtte prøve å bake de, og at jeg savnet den smaken. De er geniale å bake for det tar 30 minutter fra du setter sammen deigen til de er ferdige. Sunne er de, og så deilige når de kommer rykende ferske ut av ovnen. Synes i alle fall jeg. Og vi. Må spises med masse smør, brunost og syltetøy på.

DSC07954

Du trenger: 

500 gram yoghurt naturell 

8-9 dl fint sammalt hvetemel 

2 ts bakepulver 

1 dl sukker 

DSC07939

Sånn gjør du: 

Bland alt sammen i en bolle. Elt med hendene. Deigen skal være såpass fast at du kan jobbe med den med hendene, men samtidig litt klissete, viktig den ikke blir tørr! Sett ovnen på 200 grader. Kle en stekeplate med et bakepapir, og strø et lag med mel på. Del deigen i 2 deler og enten kjevle eller bruk hånden så du trykker den ned til en form som en liten pizza, ca 2 cm høy. Skjær den på kryss og tvers så det blir 8 trekanter, men ikke skjær helt igjennom, bare sånn at du kan brekke den fra hverandre etter den er stekt. Sett platen i ovnen og stek i ca 20 minutter. De skal bli gyldne, men ikke brente, det er viktig. Ta ut, brekk fra hverandre, server og spis med en gang 🙂

DSC07974 DSC08032

 

2 comments

  1. Nydelig skrevet, nydelige bilder! Og sconesen ser så godt ut. Takk for at dere deler oppskriften – må prøves!

    1. Takk for hyggelig kommentar Jeanette, håper sconesen ble som du hadde tenkt 🙂

Leave a Reply