Bestes aller beste kjøttkaker

Jeg lærte å lage mat av to menn da jeg var liten. Den ene var Pappa, som sto for middagen hjemme hos oss. Den andre var Beste, faren til mamma, som sto for middagen til Momo og ham. 

Av pappa lærte jeg å lage deilig wok, pastaretter og tacos. Og tyttebærsyltetøy. Vi har noen nydelige bilder der jeg og pappa lage rørte tyttebær en sommer på hytta når jeg var ca 4 år gammel. 

Denne historien handler mest om Beste, for når jeg var på besøk hos Momo og Beste, så sto jeg på en krakk ved siden av Beste på kjøkkenet deres så jeg rakk opp til benkeplaten – og fulgte med mens han laget mat. Og det aller beste jeg visste å både spise og lage, det var hjemmelagde kjøttkaker,  i brun saus med stekt løk, poteter og tyttebærsyltetøy. Beste laget også tyttebær, hver eneste høst- som de hadde i fryseren og spiste utover vinteren. Jeg har så sterke minner fra når vi to sto der på kjøkkenet og laget kjøttkaker. 

Først la han kjøttdeigen i en bolle og knakk oppi to egg. Så knuste han en kavring over deigen sammen med litt salt og sort pepper. Han viste meg sirlig hvordan kavringen skulle knuses fint og alt blandes godt sammen. Da det var gjort stekte ham dem i smør, først på sterk varme og så litt svakere. Og vips hadde han laget verdens beste kjøttkaker. 

I dag har vi laget dem hjemme, Filip sin første smak av norske kjøttkaker med poteter, brun saus og ikke minst tyttebærsyltetøy. 

Vi har brukt en veldig fin økologisk kjøttdeig og biodynamiske poteter fra Kolonihagen, kjøttdeigen kommer fra Heinrich Jung, og potetene er fra Fokhol Gård. Kjøttdeigen og potetene kan du bestille på Kolonihagen sin hjemmeside. Det er ju ingenting som er bedre enn å lage go mat når man vet at råvarene er av beste kvalitet. 

Ingredienser 3/4 pers 

500 gram kjøttdeig 

2 egg 

2 – 3 halve kavringer 

Salt 

Pepper 

8-10 mellomstore poteter 

2 gule løk 

1 pose fryste tyttebær 

2 SS sukker

4 gulrøtter, (alt brokkoli om du foretrekker) 

Brun saus; 

3 SS smør 

3 SS hvetemel 

2 dl melk 

4 dl kjøttkraft (alt buljong blandet i vann) 

Smør til steking 

Tilberedning 

Sett på saltet vann til potetene. Om du kjøper poteter som de vi bruker skal de ikke fosskoke, men småkoke til de er gjennomkokt. Skallet tas av før man spiser. Når potetene de ca halvveis klare legger jeg oppi skrelte gulrøtter. Jeg foretrekker at gulrøttene har litt motstand. 

Tyttebærene skal først tines, før du heller av vesken som danner seg rundt bærene. Ha de så oppi en liten gryte og la det småkoke ca 10 minutter med 2 SS sukker. NB, om dere er glade i tyttebær kan det være smart å doble porsjonen- det blir kjapt spist opp 🙂

Ha kjøttdeigen i en bolle, knekk oppi 2 egg, og knus kavringene med hendene over. Kavringen skal være i bittesmå biter så alternativt kan du knuse de i en bolle ved siden av først og så ha de oppi kjøttblandingen. Ha i en klype salt og pepper og bland alt godt sammen. Stek kjøttkakene i en panne med litt smør. Jeg steker de ganske kraftig på hver side først, med lokk på, og så lar jeg de småputre under lokket til de er gjennomstekt. Ta kjøttkakene ut fra pannen, og stek skivet løk i det som er igjen av kraft fra kjøttkakene. 

Sausen lager du ved å først brune smør og mel i en panne. Ha deretter i veske, litt etter litt – mens du visper med en visp. La det småkoke til all vesken er kokt inn og sausen har en fin konsistens. Ha til slutt i en klype salt og pepper. 

Server kjøttkaker med poteter, løk, gulrøtter, saus og tyttebærsyltetøy. I blant er det faktisk lite som slår ordentlig norsk husmannskost! 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Kolonihagen

Leave a Reply