Birkenlundens lille franske ostebutikk

Birkenlundens Lille Franske Ostebutikken på Thorvald Meyers gate 27DSC01266

Jeg hadde gått forbi noen ganger før jeg gikk inn, sett bordet som sto på ute på fortauet, og tenk at den så så innbydende ut. Den lille ostebutikken som ligger rett ved leiligheten vår. Før var det et creperie, men de siste to årene har det vært fransk restaurant og deilkatesse butikk. Det er en perle av et sted, unikt for sin sjarme og autentiske preg.

DSC01345

Vi er store tilhengere av denne typen konsept. Lokale små bedrifter som brenner for det de holder på med. Bedrifter og steder som når du går inn døren blir slått av hvor ekte det føles, så personlig og koselig. Vi ønsker å fremme disse stedene, som kanskje er litt mer bortgjemt en større og mer komersielle steder. Et sånt sted er Birkelundens lille franske ostebutikk.
 I går, da sola endelig skinte over Oslo dro vi dit på lunsj. Vi hadde snakket med Ingvild og Rafael, de to som driver stedet, om at vi gjerne ville skrive om ostebutikken, og de inviterte oss til et franskt måltid. Det føles nesten som du er i Frankrike når du går inn døren her. Små rød-rutete duker på bordene, som står tett i tett. Et kjøleskap fyllt av deilige oster, og en koselig gammeldags disk. Menyen henger på veggen, skrevet i kritt på en sort tavle.
 DSC01299
DSC01321
Det første vi fikk servert var to glass champagne. Jeg skal ikke legge skjul på at det er noe av det aller beste jeg vet om. Ingvild foreslo å servere oss et utvalg retter fra menyen som vi kunne dele. Første rett vi fikk var en svinepate på toastet brød med stekt sopp, bacon og salat. Konseptet deres er enkel ujålete mat, med nydelige smaker. Den pateen er noe av det beste vi begge har spist. Ingvild fortalte at de importerer den fra Frankrike, fra en familiebedrift. Den kommer i en hermetikk boks, så du kan i prinsippet ta den med deg ut i skogen og spise verdens deiligste pate, under åpen himmel.
DSC01313 DSC01379
Så fikk vi en av rettene de kanskje er mest kjent for, nemlig moules frites. Deilige norske blåskjell dampet i hvitvin og urter, med ristet brød og hjemmelagede potetfries, og chili aioli. Om du vil kan du bestille en variant som er med roquefort ost, smuldret over de dampede skjellene. Det smaker himmelsk.
DSC01429 DSC01440 DSC01476
Fler glass champagne kom på bordet, mens vi satt å kikket ut av vinduet, og rundt i lokalet. Det føles på mange måter som du er hjemme hos Ingvild og Rafael når du sitter der, man har inget behov for å skynde seg videre med mindre man må…
Mod2
Rett nummer tre var overraskende. Mest fordi jeg ikke har smakt norsk klippfisk så godt siden vi var i Venezia for 2 år siden. Ironisk nok. Her hjemme blir klippfisk ofte forbundet med Baccalao, eller tørket klippfisk i Lofoten. Men klippfisk er så mye mer en det. Her var den tilberedt i form, nesten som en grateng med olivetapenade i bunnen, og sprø parmesan på toppen. Den smeltet i munnen, og selvom vi begynt å bli ganske mette måtte hver bit ned.
DSC01489 DSC01500
Og så, til sist. Osten. Ost, ost, ost. Hva er det som gjør det så godt lurer jeg på iblant. De lager alltid nye variasjoner på oste tallerkenene sine, fire deilige franske oster, servert med hjemmelaget marmelade og kjeks.
DSC01570 Mod
Ingvild fortalte oss at da de tok over stedet for to år siden, gjorde de alt selv der inne. Det er nok mye av grunnen det føles så hjemmekoselig.
DSC01553
Tre timer senere gikk vi ut døra. Mette, og svært glade. Om du er på Grunerløkka i Oslo så bør du ta turen hit. Enten det er for en liten lunsj, et større måltid eller bare for å dele en god ostetallerken. Vi gleder oss allerede til vi skal tilbake.

4 comments

  1. Er enig i hvert eneste ord ? Et nydelig lite sted som jeg garantert vil tilbake til.

    1. Så fint! Då kanskje vi ses, før vi kommer også tilbake 🙂

  2. Åh takk for tips! Dette er sted jeg må ta med mannen til.

Leave a Reply