Black after work

I går hjalp Filip og jeg Celine Aagaard som driver nettsiden envelope.no å arrangere et lite privat juleevent. 

Temaet hennes var black afterwork, derfor skulle vi lage snacks som passet til champagne, med temaet sort. Det skulle altså være et sort element i maten. Nå er ikke fargen sort den vanligste fargen av ingredienser i mat, men jeg liker utfordringer hvor du kanskje må tenke litt utenfor din vanlige komfortsone, og være kreativ. 

I vår matlaging er det visuelle alltid viktig – jeg lager mat som jeg vet ser delikat ut, derfor var dette også noe jeg syntes var gøy å skulle gjøre. 

Celine ville gjerne ha en rett med ceviche. Fisken vi brukte var torsk, som jo er hvit, så da toppet jeg den med sorte sesamfrø, og laget bunn av små firkantede nori-biter (tangen du får inne i maki bitene). Da ble det både en lekker og smakfull rett. 

Snack nummer to var hjemmebakt knekkebrød med en fransk hvit geitost, honning og bjørnebær. 

Den siste retten var baguetteskiver med min faste mandel og oliventapenade. En snack som alltid faller i smak. 

Jeg laget hver bit slik at man ikke skulle behøve å ha tallerken men bare kunne spise den rett fra fatet. Men ønsker man små tallerkner så alle kan ta flere biter samtidig er det og koselig. Oliventapenaden kan man da velge å ha i en skål så folk legger på skiven selv. 

Her kommer oppskrift på knekkebrød med ost, og ceviche av torsk.

Knekkebrød

1 kopp knuste linfrø 

1 kopp solsikkekjerner 

1 kopp rugmel 

 1 1/2 kopp vann 

1 teskje salt 

(Dette blir til en langpanne med knekkebrød) 

En bit hvit, fransk geitost. Hvor stor bit du skal ha avhenger av hvor mange mennesker du lager til. Men kjøp heller for stor enn for liten, resten kan alltid spares! 

2 bokser friske bjørnebær 

Honning 

Tilberedning

Sett ovnen på 180 grader. Bland mel, frø, salt og vann i en bolle. Legg et bakepapir på en stekeplate og ha litt olje på det. Smør røra utover bakepapiret så tynt du kan. Stek midt i ovnen i ti minutter. Ta platen ut og skjær til så store biter du ønsker knekkebrødene skal være. Sett inn igjen i ovnen og stek i ca tretti minutter til. Ta ut platen,  vend knekkebrødene og la de steke på andre siden med bunnen opp i ca ti minutter. Pass på å sjekk innimellom så de ikke svir seg. Ta ut av ovnen og avkjøl på rist før du knekker bitene fra hverandre. 

Når snacksen skal lages skjærer du biter av osten som du legger på hver knekkebrødbit. Ha en liten klatt honning på hver ost, og topp med et halvt bjørnebær. Legg på fat.

Ceviche av torsk (til 10 pers)

500 gram torsk som kan spises rå 

Koriander 

1 pakke nori (kjøpt på meny)

Sorte sesamfrø (kjøpt på meny) 

3 lime 

1 sitron 

Tilberedning

Kutt fisken i tynne skiver og ha i en stor bolle. Kryst over saften av lime og sitron så det dekker fisken. La den marinere i ca en time. Fisken “koker” da i limejuice og vil ikke føles rå når den er ferdig. 

Klipp noriarkene i små biter, et ark blir ca ni biter. Legg de på fat side om side. Når ceviche er ferdig marinert heller du av all sitrus juicen som er til overs. Bruk en skje og legg en liten mengde fisk på hvert ark. Topp med koriander og sorte sesamfrø.

Dette er også en helt topp forrett å servere på for eksempel nyttårsaften, sammen med et glass champagne! God helg 🙂 

Leave a Reply