Brrrrruschetta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Filip og jeg hadde en av våre første krangler over tomat. Vi var på ICA for å handle, og han mente jeg var vanskelig som bare ville kjøpe de beste, og dermed dyreste tomatene. Tomat var jo tomat. Men jeg sto på mitt. Tomat var ikke tomat. Skulle vi ha friske tomater i spaghettien måtte de være av kvalitet. Så, jeg kjøpte de dyre, selvom det siste jeg ville var at han skulle være irritert. Men jeg tenkte at bare han smaker disse tomatene så vil han se mitt poeng. Det gjorde han, heldigvis.

Vi har aldri kranglet om tomater etter det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fine, smakfulle tomater ER litt dyrt her hjemme. Men da tenker jeg det er bedre å kjøpe tomater heller litt sjeldnere, og så unne seg da de som koster litt mer. Eller, dra til de rene frukt og grønnsaksbutikkene som ligger rundt omkring, der får du nemlig gode tomater som oftest er billigere enn de du får i kjedebutikker. Og de er i løsvekt – ikke pakket i plast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomat må nesten være den grønnsaken som kan brukes til flest ulike retter, tenkt bare alt som inneholder tomat. Tomatsuppe, pastasauser, salsa, chutney, indiske retter, thairetter, salater osv osv. I tillegg til at man bruker den på alt av sandwich og brød.

Heldigvis for meg så elsker jeg tomat. Faktisk så mye at jeg kan leve ganske lenge på godt brød, med tomat, olivenolje og ost.

Derfor bestemte jeg meg for å lage nesten det i dag – bare litt mer ekslusivt. Nemlig bruschetta. Italienerne sin klassiker. Så himla godt. Så himla enkelt. Spis det til lunsj, til forrett, til middag, eller til aftens. Bare spis det

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser: til 2 bruschetta

2 gode skiver av lyst brød, landbrød eller surdeigsbrød.
Ca 4-6 store tomater litt avhengig av størrelse. Jeg hadde en blanding av gule, oransje og røde.
2 fedd hvitløk
Basilikum
X-tra virgin olivenolje
Flaksalt
Sort pepper

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilbereding:

Sett ovnen på 200 grader.

Kutt tomatene i terninger og ha i en bolle med litt havsalt.

Skjær to skiver brød og rist dem i ovnen på 200 grader i noen minutter, til de er lett grillet men absolutt ikke svidd.

Ha nesten alle bladene fra basilikum planten i en bolle, og hell over en god dose olivenolje. Bruk en stavmikser så bladene og oljen blandes godt sammen. Ha basilikumoljen på et glass.

Hell av vannet som har dannet seg i skålen med tomat. Tomatene avgir mye vann når de kuttes, og for at bruschettaen ikke skal bli for fuktig er det viktig å få helt av litt av saften.
Press deretter oppi to fedd hvitløk og bland inn et par teskjeer olje, og sort pepper.

Ta brødskivene ut av ovnen og legg på et fat. Legg en stor topp av tomater oppå hver skive. Server med basilikumolje, og nyt.

Leave a Reply