Butternut squash suppe

Jeg sitter her på vårt grønne, lange kjøkkenbord og kikker ut av vinduet hvor snøen laver ned. Tror ikke det har vært sånn snø siden jeg var barn, det føles i alle fall ikke sånn. Men herregud så deilig det er, endelig ordentlig vinter. Det er jo det man vil ha når det først er januar.

Louis ligger oppe å sover en liten lur, og da benytter jeg anledningen til å jobbe og være på macén, for når han er våken vil jeg helst ikke eksponere ham så mye for skjerm bruk.

Jeg kom til å tenke på den første vinteren jeg var i New York. Det var bitende kaldt, og jeg bodde i to forskjellige kalde leiligheter langt ute i Brooklyn. Jeg var 22 år og lengtet mer hjem enn hva som var bra. Smartphone eller Facebook hadde vi ikke, så når jeg kom hjem alene fra sk0len klokken åtte om kvelden var det bare å være alene med meg selv til jeg gikk å la meg. Ingen å chatte med eller en digital verden å flykte inn i. Jeg hørte på CD og leste teaterstykker til skolen. Det var ganske ensomt og tøft til tider, men i dag er jeg både takknemlig og glad for denne erfaringen.

Det å bli tvunget til å være alene med seg selv i omgivelser som kanskje ikke er de mest optimale, det vokser vi på, og det lærer vi av. Og det er kanskje det jeg synes er mest skummelt med at Louis vokser opp i en totalt digitalisert verden. At han ikke får den egentiden og bli tvunget til å kjede seg litt.

Tilbake til New York. Jeg var redd, sjenert og snakket ikke noe særlig med noen på skolen. Jeg søkte febrilsk etter noen trygge holdepunkter, da hele Manhattan virket overveldende og skummel. Whole Foods som lå midt på Union Square der skolen lå, er et stort økologisk varehus med både matvarer og cafe/takeout i tre etasjer. Jeg elsket (elsker fremdeles) Whole Food, og hit gikk jeg nesten hver eneste dag og kjøpte lunsj, pluss grønnsaker jeg tok med hjem. Som regel laget jeg en salat fra en mikset salat disk, og iblant tok jeg sushi for de hadde en helt nydelig sushi disk der og. Og så var det en egen suppe avdeling.

Et sterkt minne fra en dag rett før jul da jeg hadde ligget alene med feber ute i denne Brooklyn leiligheten, tok jeg subwayen inn til Manhatten og tuslet bort til Whole Foods der jeg satte meg med en suppeskål og et rundstykke. Det var første gang jeg smakte butternut squash suppe, og jeg kan fremdeles huske den stunden som den var i går, 12 år senere.

Butternut squash heter flaskegresskar på norsk. Den har en litt smør aktig smak, rund og fyldig og derfor heter den antagelig smørnøt-squash på engelsk. Den er så god, og det er lett å få tak.

Så i dag har jeg laget min yndlingsuppe til Filip og meg. Det er ganske fint å sitte her i vårt varme trygge hjem å spise den suppa jeg spiste der i New York for så mange år siden når jeg følte meg så veldig alene. Livet går opp og ned, fram og tilbake og man må bare forsøke å se det positive i alle situasjoner, så godt det lar seg gjøre.

Ingredienser

Et middels stort flaskegresskar 

1/2 gul løk 

Vann 

Salt 

1 dl matfløte

2 ss smør  

Tørket chili 

Ved siden av; en god ost, skinke og brød 

Tilberedning

Skrell og del gresskaret i biter. Kjernene som er i midten kastes. Skrell også løken og del den i biter. Fyll en stor kjele med saltet vann så det dekker grønnsakene. La vannet koke opp og deretter småkoke til bitene er myke.

Hell av en del av vannet, men spar på en kopp som rommer i alle fall 3 dl. Jeg gjør det alltid på denne måten for da kan du spe på med grønnsaksvannet litt og litt etter du har most grønnsakene til pure, slik at du får den tykkelsen du vil ha.

Så,  først bruker du en stavmikser og moser grønnsakene. Deretter har du i fløte og smør, og sper på med grønnsaksvannet til suppa har en mellomtykk, fin konsistens. NB, det er ikke så godt om suppa blir for tynn.

Smak til med salt, og chili og server i store skåler sammen med en god ost og brød. Vi har en vellagret Comte og en vellagret skinke her, sammen med landbrød.

 

 

4 comments

  1. Lagde dette i går og det var helt nydelig! Har prøvd flere oppskrifter fra bloggen deres og gleder meg til å prøve flere 🙂 Elsker denne type mat og matfilosofi <3

    1. Dette var veldig hyggelig i höre Christin, vi gleder oss å ha deg videre med ombord <3 Ha en fortsatt fin dag!

  2. Jeg har hatt en butternut-squash liggende siden før jul. Imponerende god holdbarhet på denne grønnsaken. Funderte litt på hva vi skulle bruke den til og kom over denne oppskriften. Jeg har tidligere laget suppe på gresskar og synes det var tamme greier. Hadde derfor ikke så store forventninger, men ble desto mer overrasket. Butternut-squashen har jo en helt særegen smak og denne suppa var virkelig en innertier. Mannen (syk idag) hadde i utgangspunktet ikke appetitt, men denne gikk ned på høykant. Takk for en super oppskrift. Det er ikke siste gangen vi lager denne. 🙂 (er forresten også en ihuga fan av Whole Foods, men det koster..)

    1. Hei Elima, takk for superkoselig melding 🙂 Det er lett å tenke at gresskar og flaskegresskar ligner, men som du oppdaget er det noe heilt annet (derfor butternut squash er mer treffende beskrivelse) 🙂 Så topp du likte suppa, både friske og syke!

Leave a Reply