Crostini

Det skjer hvert eneste år. Du bader, griller, har solfarge i ansiktet – og føler at sommeren skulle vart for evig. Og så vips, så var det ikke bare høst, det var nesten jul… I alle fall om du ser i butikker der julemarsipanen kommer fram akkurat litt for tidlig hvert år, og i avisene hvor det reklameres for julekonserter. Og i de fleste bedrifter og firmaer er det antagelig ikke så lenge før første julebord går av stabelen.

Jeg elsker høsten, og jeg elsker julen, men jeg synes tiden går for fort og orker ikke helt tenke på glitter og glade jul, riktig ennå. La oss ha høst i november også  – for vinteren er lang nok som den er.

Uansett om du er en som liker at julen kommer så fort som mulig eller at den lar vente på seg, så er det en sesong nå der mange inviterer folk hjem, og inn, enten det er for en veninnekveld, foreldemøte med litt hygge, familieselskap eller noen venner på et glass vin. Og da er det hyggelig å ha noe godt å servere.

Crostini er den perfekte snacksen som du både kan lage i forveien, og som fungerer utmerket som et måltid om du bare vil lage noe lett, men mettende og nydelig godt, sammen med for eksempel champagne eller et godt glass hvitvin.

Vi hadde en liten crostini aften for to med en deilig flaske Richou Dom Nature med smak av sitrusfrukter og innslag av kjeks. Så godt! Crostini minner litt om bruschetta, men skivene er mindre, litt hardere ristet og så kan du egentlig velge og vrake hva gjelder topping.

Våre tre varianter var:

1, ricottaost, brokkolini (små tynne brokkoli lettkokt), olivenolje og ristede mandler

2, ricottaost, honning og plommeskiver 

3, bakte cherrytomater, buffalomozzarella, basilikum og olivenolje 

Bakte cherrytomater lager du ved å legge cherrytomater i en ildfast form, sammen med noen hvitløksfedd, drysset med litt olivenolje og havsalt og bak dem i ovnen ca en time, til tomatene er bakt, deretter kan du bruke de med en gang eller la de avkjøle og ha på for eksempel en crostini!

Mengden crostini avhenger av hvor mange dere skal være, og om dere vil ha det som en snack/forrett eller mer som et måltid. Beregn minst 2 pr pers som forrett og 4-6 om det skal være et lett måltid. Vi brukte en landbrødbaguette, som du skjærer i halvtykke biter, og deretter deler dem på to. Så drysser du over litt olivenolje, og steker skivene i ovnen til der er godt ristet, men absolutt ikke brent. La skivene avkjøle før du har dem på et fat og legger på toppingen.

Leave a Reply