Egg og søndag.

DSC05219

Søndag. Og egg. Det hører sammen. Uansett om man liker lange sene frokoster, eller en rask frokost før man går ut på tur, så liker i alle fall de aller fleste nordmenn og skandinaver å spise egg på søndagsmorgenen. Her i huset er det ingen søndag uten egg. Jeg spiser to hatter med det hvite, og Filip spiser resten 🙂

En annen ting som gir en deilig følelse i helgen er lukten av nybakt brød. Vi baker altfor sjeldent brød, men når man først gjør det så gir det både en helt egen smak og stemning, som brød man kjøper ute ikke får til. Å bake et stort brød kan ta noen timer, og derfor er det ikke så lettvint å gjøre det før frokost, med mindre man er en riktig morgenfugl. Men rundstykker, det er genialt. Du setter deigen, den hever, og etter 10 minutter i ovnen har du ferske hjemmebakte rundstykker på bordet. Søndagen er reddet.

Så, her får du oppskriften på vår hjemmelagede egge “fralle” som vi ville sagt i Sverige. Ganske digg som en sen søndagsfrokost, eller til lunsj en dag du har lyst på noe ekstra godt.

DSC05205

Du trenger: 

1 kopp siktet hvetemel

2 kopper sammalt hvetemel 

1/2 kopp linfrø 

Sesamfrø til å strø over 

1 ss olje

En klype salt 

40 gram gjør 

1 pakke bacon 

Egg 

Spinat 

Fetaost 

Timian 

Aioli. Oppskrift på hjemmelaget aioli finner du her: http://gitteogfilip.com/sotpotet-fries-ja-takk/

DSC05245

Sånn gjør du: 

Bland melet i en bolle. Tilsett linfrø, salt og tørrgjær og bland sammen. Ha oppi lunkent vann og olivenolje og bland sammen. Tilsett mer mel/vann om det trengs, til du har en deig som kan knas med hendene, men den skal ikke være tørr! Sett til heving på et lunt sted og la den heve til dobbelt størrelse, ca 30-45 minutter. Ta deigen ut av bollen og form 4 rundtstykker med hendene. Sett ovnen på 200 grader, og la rundstykkene etterheve under et klede oppå stekeplaten i 15 minutter. Pensle rundstykkene med vann og strø på sesamfrø. La de steke i 10-15 minutter, til de gyldne. Avkjøl på rist. 

Lag aioli som vist over, om du skal lage den selv. Stek bacon og egg i pannen, vi lar egget steke så hvitten er gjennomstekt men plommen er myk. Når egget og bacon nærmer seg ferdig legger du en stor neve spinat på en ledig side i pannen, eller i en annen panne, med fetaosten oppå. La spinaten bli myk og fetaosten såvidt smelte. Skjær rundstykket i to, smør et lag aioli på bunn og topp. Ha spinat og fetaost på først, deretter bacon, og egg. Dryss over noen blader timian og server, med en frisk drikke. Vi spiste den sammen med en av våre favorittjuicer fra Juiceriet, Kale supreme.  

DSC05256

Leave a Reply