En perle i Oslo

_dsc0859-kopiera

Da Rodrigo Belda hadde jobbet først som kokk, deretter medeier og eier på Delicatessen i flere år, bestemte han seg for å åpne en restaurant som stod hjertet hans nært. Han fikk med seg Kim, den tidligere kjøkkensjefen på Palace Grill og en av de beste kokkene i byen i følge Rodrigo, – og dro til Peru i to uker for å gjøre research. Høsten 2014 åpnet de Ayamara som ligger rett nedenfor Solli plass – i Vika i Oslo.

Aymara er en sør-amerikansk restaurant med nordiske råvarer, og et stort fokus på sesong. Derfor bytter de hele menyen annenhver måned, hvilket er unikt for de fleste restauranter. De beholder kun en rett fra tidligere meny.

Nå er det for eksempel sesong for multer, og dermed er det multedrink på menyen. Personlig er multer et av mine favoritt bær, men jeg hadde aldri smakt det i en drink.

Maten på Aymara er basert på syre, spice og crunch. Det gjenspeiler seg i de fleste av rettene. Vi hadde lenge hørt om Aymara, og hatt lyst til å spise der, men dette var vårt første møte med restauranten. Lokalet er koselig med masse lys i taket og en lun følelse ved de små bordene med gule stoler. Det er så viktig, om man skal ut å spise på denne tiden av året, at lokalet gir en varm følelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi startet kvelden med hver vår drink, en klassisk pisco sour og multedrinken. De var begge så gode at det var fristende å drikke drinker resten av kvelden. Men servitørens anbefalinger av vin gjennom kvelden var tipp topp, fra en nydelig Riesling til Chardonnay, og en Barbera til kjøttet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter drinkene fikk vi første rett. Det var Tiradito Naranja, deilig marinert rå hvit fisk med appelsindressing, syltet tindved og puffet quinoa. Den smeltet på tunga. Så kom det en mer spicy cheviche, gjort av sjø-ørret, avokado-wasabi krem og edamame bønner. Bare synet av rettene ga oss vann i munnen, og det var perfekt å smake på begge to, den ene litt mer spicy enn den andre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så kom det som kanskje var min favoritt rett under kvelden. Bacalao a la Aymara. Jeg har spist klassisk Bacalao en rekke ganger i mitt liv. Alltid syntes det var godt, men ikke så mye mer enn det. Denne Bacalaoen derimot, med potetchips som ga en crispy motvekt til den myke milde fisken, de søte tomatene og salte oliven var i øverste klasse av fiskeretter. Bør testes om du tar turen til Aymara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sammen med bacaloen fikk vi inn en vegetar rett som gikk rett opp på lista over retter like gode (om ikke bedre) enn mange retter med kjøtt. Det var bakte vinterpoteter med en trøffel eggekrem, revet trøffel, stekt grønnkål og og råmarinert rødbete. Tenk deg myke bakte poteter med en tykk gul saus som smaker trøffel. Liker du trøffel er det en sikker vinner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter en liten pause gikk vi over på kjøttet. Først fikk vi servert en saftig ribbe med karamelisert gulrot. Dette var Filip sitt førstevalg, om han måtte velge. Sammen med den fikk vi dagens grillet vilt, servert med rosenkål, røkte gresskarkjerner og en krem av bakte gresskar. Kjøttet var mørt og gresskarpureen ga nye ideer om hvordan man kan bruke gresskar i mat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det funker veldig fint å ta flere retter å dele, om man ønsker det på Aymara. Jeg liker det fordi det gir deg muligheten til å smake på flere ting, om det er mye som frister. I tillegg er det koselig å dele – det gir en sosial følelse ved bordet.

Til dessert fikk vi en helt sjukt god sjokolade fudge kake tilsmakt med chili, og en bakt ricotta krem med vanilje og bær.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sammensetningen av rettene på Aymara er er så smakfulle og kreativt gjort, at du blir overveldet gang på gang.

Vi avsluttet med en herlig kaffedrink og gikk smilende, mette og gode ut døra. Aymara har kanskje vært ukjent for oss til nå, men dette stedet skal vi tilbake til.

aymara_27-kopia

Takk Rodrigo og Kim for en superb matopplevelse!

Leave a Reply