En suveren frokost

Jeg kommer ikke fra et hjem med overdrevent mye hjembakst. Desto mer kos var det de gangene det ble bakt boller, yoghurtscones eller laget vafler. Og så bakte mamma brød. På hytta laget hun verdens beste brød i den enkleste gamle ovnen. Den står der ennå, kjøpt rundt 1986- og funker fortsatt som en kule. Vi pleide å si at det var noe magisk med ovnen på hytta, fordi brødene ble så luftige og saftige. 

Hjemme ble de aldri like fine som på hytta, men de holdt mål på aller vis. 

I dag finnes det så mange deilige bakerier og ferske brød, med surdeig, steinovn og lange prosessere med å skape de beste brødene. 

Men, etter min mening er det lite som slår hjemmebakt brød. Bare lukten gjør meg glad. Tilbake til mamma så bakte hun ofte på kvelden etter middag, og så gikk vi å ventet på at de skulle bli ferdig mens lukten av nybakt brød bredte seg i i huset. Og når brødet ble tatt ut av ovnen var det bare å vente til det ikke var glovarmt før hun skar et par gode skiver og så spiste vi hver vår med smør og geitost på til aftens. 

I går bakte jeg brød, og jeg ventet mens lukten bredte seg i huset, lot det avkjøle såvidt – før jeg laget meg en skive med smør og geitost. 

I dag ble det dermed ferskt brød til frokost, toppet med hjemmelaget jordbær syltetøy. Det minner om sommer, som jeg kjenner er litt deilig akkurat nå når man kanskje begynner å kjenne det har vært vinter lenge nok. 

Det er ganske basic, grovbrød med rørte jordbær og kaffe. Men det er virkelig så og si ingenting som slår det. 

Oppskrift på brød

2 kopper (ca 4 dl) Fibra; finmalt og fiberrikt fullkornshvetemel

1 kopp (ca 2 dl) sammalt rugmel 

1 kopp (ca 2 dl) knuste linfrø (alt hele linfrø) 

1 pose tørrgjær 

2 kopper lunkent vann (37 grader) 

Litt olivenolje 

Litt hvetemel 

Tilberedning 

Bland rugmel, fibra mel, linfrø og gjær i en bakebolle. Varm vannet til 37 grader og bland det inn i deigen sammen med oljen. Bland godt sammen med en sleiv. Deigen er antagelig litt klissete nå så da sper du på med hvetemel til du har en deig du kan kna. NB, den må ikke bli for tørr, det er viktig! 

Sett deigen til heving med et kjøkkenhåndkle over på et lunt sted. La den heve i ca en time. 

Ta deigen ut av bakebollen og legg den på et melet underlag. Smør en brødform med smør eller olje. Ikke kna deigen for mye, bare form den til et brød og legg den oppi formen. (Det ble litt deig til overs, som jeg formet til to rundstykker. )

Sett brødformen på en stekeplate oppå ovnen. Sett stekeovnen på 200 grader. Ha kjøkkenhåndkle over formen og la den etterheve oppå ovnen i ca 30 minutter. Stek deretter brødet i ca 40-45 minutter, til det har fått en fin stekeskorpe. 

Avkjøl, og smak gjerne på skalken 🙂

Vil du lage syltetøy til frokosten er det verdens enkleste sak. Jeg kjøpte frosne jordbær, varmet de opp i en kjele og smakte til med sukker. Ca 1/2 kopp sukker til en pose frosne bær.

4 comments

  1. Kan jeg spørre hvilket kamera/objektiv dere har? Nydelige bilder 🙂

    1. Hei og takk! Vi anvender Olympus Pen med Zuiko objektiv, både 35mm f1.8 og 50mm f1.8. Bildekvaliteten er nydelig på de små kamerene, anbefales varmt 🙂

  2. Hei! Kan jeg spørre hva slags håndbrygger dere bruker? 🙂

    1. Hei! Chemex, du kan kjöpe den på kaffebrenneriet 🙂

Leave a Reply