Endelig hvit fisk

DSC00778

Noen ting henger igjen fra barndomen. Eller, det er vel egentlig ganske mye som gjør det, men nå tenker jeg først og fremst på mat. Hvit fisk for eksempel. Det var ingen stor favoritt for oss barna når vi var små. Seifilet fikk vi altfor ofte, torsk smakte altfor mye fisk foruten når vi var hos Momo og Beste og fikk eggsmør til, ellers var det fiskepudding og fiskepinner, som var helt ok.

Det interessante er at jeg spiser svært sjelden hvit fisk også idag, selvom jeg har lært at det kan være nydelig godt. Det sitter liksom bare i at det ikke er så “gøy” å spise. Om sommeren er det lettere; å slenge en hel fisk på grillen, med litt sitron og olivenolje. Det gjorde vi mye i fjor. Men om vinteren blir det for lite hvit fisk. Mamma lager verdens beste torsk med bacon til jul, men utover det er det tynt på den fronten. Inntil nå.

I påsken fikk vi servert en fantastisk kveite middag på fjellet der vi var, og inspirert av det kjøpte Filip og jeg en kveitefilet som vi tilberedte til middag idag. Det handler mye om å lage tilbehør som er spennende, så det ikke blir en kjedelig fiske rett. Men istedenfor ketchup som vi ba om da vi var små, laget vi pesto, i tillegg til asparges og pastinakk pure. Topp godt ble det.

Håper det kan inspirere andre til å lage mer fiskeretter om det er fler som spiser for lite hvit fisk.

DSC00765

Du trenger, til 2 pers: 

ca 400 gram kveite 

1 bunt asparges 

1 bunt basilikum 

1 neve valnøtter 

1 terning parmesanost 

Olivenolje 

Salt

Sitron 

1 fedd hvitløk

2 store pastinakk 

Fløte

DSC00806

Sånn gjør du:

Start med  pastinakken. Den skal skrelles, kuttes i store biter og kokes. Mens den koker lager du pestoen, ved å blande basilikum, valnøtter, hvitløk, parmesanost, en god klunk olivenolje og litt salt i en blender, eller stavmikser. Sett til side i en skål. Når pastinakken er helt myk moser du den med stavmikser, og smaker til med en klunk fløte, litt olivenolje, salt og en dæsj av vannet du kokte dem i. Det skal ha konsistens som en myk pure. Sett ovnen på sterk varme, enten grill eller 250 grader. Så koker du først asparges et par minutter i lettsaltet vann i en gryte. Hell av vannet før de er godt kokt, slik at de tåler en kjapp runde i ovnen etterpå. Legg fiske fileten i en ildfast form eller på aluminium folie, med noen skiver sitron, og asparges ved siden av. Grill i ca 5 minutter, eller til fisken er gjennomstekt. Den må ikke bli tørr. Server fisk og asparges sammen med pesto og pastinakk pure, og nyt et sunt og svært smakfullt måltid.  

Leave a Reply