Farmors Sara Bernhard

I mitt barndomshjem var det ikke sju slag, ribbe som stekte kvelden før kvelden og nyvaskede gardiner til jul. Men det var svært mye hygge, pepperkakehus, juletre som mamma og pappa pyntet etter vi hadde lagt oss lille julaften, kalkun eller pinnekjøtt til middag. Og så var det Sara Bernhard kaker til dessert. Pappa sin signatur kake, som hans mamma igjen, min farmor, alltid bakte til jul. Farmor var nemlig ikke så begeistret for den tradisjonelle norske jula, så hun serverte heller roastbiff, vannbakkels – og alltid Sara Bernhard.

Nå, mange år etter er det ikke alle barndomstradisjoner som er helt like. Sånn blir det jo naturlig når man selv blir voksen. For eksempel pynter vi juletreet sammen hjemme hos mamma, og pepperkakehus bakingen har tatt en liten pause, til våre barn er store nok til å glede seg over det. Men noen ting kan ikke endres på, og det som er helt sikkert er at det ikke blir noen jul uten pappas, eller farmors Sara Bernhard.

Det er verdens beste kaker. Mener i alle fall hele min familie.

Pappa er jo mye av grunnen til at jeg har blitt så glad i å lage mat, fordi han inspirerte meg med sin matlagning da vi vokste opp. Farmor fikk jeg dessverre aldri møte, men vi  føler litt at ånden hennes er med oss på julaften når vi spiser hennes kaker.

Så, om du ikke vet hva du skal bake til jul vil vi anbefale disse på det sterkeste. Om du allerede har julemenyen klar er de en perfekt kake til nyttårsaften, for eksempel.

Ingredienser, ca 15 stk (vi pleier å doble mengden, for kakene blir fort spist opp)

150 gram mandler 

125 gram (1. 1/2 dl) sukker 

1-2 eggehvitter 

Sjokoladekrem

150 gram kokesjokolade

1-2 dl kremfløte

Topping

200 gram kokesjokolade 

15 skoldede mandler 

Tilberedning

Kle en plate med bakepapir. Skold og mal mandlene. Pisk eggehvitene lett,og bland dem litt om gangen med mandler og sukker. Legg røren med skje på platen og trykk ned kakene med fingrene. Det skal være små, flate kaker. Stek bunnene midt i ovnen 10-12 minutter. Løsne dem fra platen mens de ennå er varme og la de avkjøle. Vi lager bunnene om kvelden og lar de stå til morgenen etter, men du kan også steke de tidlig på dagen og lage fyllet noen timer senere.

Smelt kokesjokoladen på svak varme i en kjele. Pass på så den ikke svir seg eller får klumper. Pisk kremfløten i en annen bolle, enten med håndvisp eller med elektrisk visp. Vend den smeltede sjokoladen forsiktig inn i den piskede kremen, og bruk en skje til å legge en topp på hver av de stekte bunnene. Sett brettet med bunn og sjokoladekrem i kjøleskapet minst et par timer til kremen har stivnet godt. De kan gjerne stå over natten.

Til slutt smelter du kokesjokoladen til glasuren og legger en skje med sjokolade på hver kake, og topper med en skoldet mandel. La kakene avkjøle igjen før de serveres, gjerne med vaniljeis.

 

Nå tar vi en liten bloggpause med juleferie og familie fokus, så ønsker vi alle dere der ute en riktig god jul, og takk for at dere fulgte oss i året som har gått! 

 

Leave a Reply