Ferskt bananbrød til starten av uka

Jeg vokste opp i et hjem der man aldri kastet mat. Ikke en kvart porsjon rester fra middagen. Ikke en tommelstor bit av en geitost. Ikke brødskalker som hadde blitt en uke gamle. Da var det heller kreative løsninger som gjaldt. Noen grønnsaksrester fra en wok ble til en pastasausen dagen etter. Gammelt brød ble til French toast på søndager, eller iblant mat for “gakk gakkene” i Frognerparken. Melk som begynte å bli gammel puttet mamma i scones eller vaffelrøre. 

Med andre ord, vi kastet ikke mat. Og det gjør hverken jeg eller søsknene mine idag. Nordmenn generelt kaster helt vanvittig mye unødvendig mat. Både mat som har gått ut på dato, (men som faktisk ikke behøver å kastes), og rester man ikke gidder å spise opp, i tillegg til mat som faktisk har blitt dårlig fordi den har ligget å råtnet i kjøleskapet. 

Jeg kaster først og fremst ikke mat fordi jeg får vondt i magen av det- og har fått det altfor sterkt inn med morsmelken at det er feil. I tillegg til at det skader miljøet. Jeg prøver isteden å alltid tenke gjennom hva jeg har i kjøleskapet, planlegge middager utifra varer jeg vet bør spises opp, og heller handle litt mindre litt oftere enn å ha masse varer liggende som blir dårlig. 

Det er ikke alltid lett, men det går om man bare gjør en ekstra innsats.

Vi har nesten alltid bananer i fruktskålen, men litt for ofte blir de myke før vi får spist dem. Jeg liker best harde bananer, så da må man tenke annerledes. Banabrød er en tipp topp ting å lage om man har overmodne bananer liggende hjemme. Jeg har bakt det en gang før her på bloggen, nå har jeg prøvd meg fram til en litt annen variant med fullkornshvetemel, smør, kokosdrikk, og gode modne bananer. 

Bak den om kvelden, eller om morgenen og nyt en skive som en ettermiddags snacks eller kveldsmat 🙂 

Ingredienser 

3 dl fullkornshvetemel 

2 dl siktet hvetemel

100 gram kaldt smør 

2 teskjeer bakepulver 

1 egg

100 ml Coconut original fra Alpro 

3 SS lønnesirup  

2 store modne bananer 

2 never opphakkede valnøtter 

Tilberedning 

Sett ovnen på 200 grader. Ha mel og bakepulver i en bolle. Kutt smør i terninger og bland det inn i deigen med hendene. Mos bananene med en gaffel og vend det inn i blandingen. Varm opp kokosdrikken til lunken romtemperatur og bland det inn i deigen sammen med lønnesirup. Ha til slutt i egg og oppkuttede valnøtter. 

Deigen skal være løs som en typisk kakedeig. Hell blandingen oppi en smurt brødform og stek brødet mitt i ovnen i ca en time, til skorpen er gyllen og brødet gjennomstekt. 

Avkjøl på rist før du skjærer i det

Leave a Reply