Fish Tacos Friday

dsc00521

Det kom en taco bølge hit til landet for noen år siden. Den ene autentiske meksikanske restauranten etter den andre poppet opp, i alle fall her i hovedstaden. Små maistortillas fylt med deilig krydret kjøtt, fugl eller fisk, toppet med tomatsalsa og guacamole.

dsc00499

Det å sammenligne nordmenns fredagstaco med den mexicanske street food maten er nesten dumt mener jeg, for det er egentlig to helt forskjellige ting. Elsker man kjøttdeig med kryddermiks og taco skjell er det fint, men det utelukker ikke at man også kan nyte av ordentlig meksikanske tacos. 

dsc00474

Selv vokste jeg opp i et hjem med en far som hadde vært mye i Mexico og som ville lage ordentlig tacos til oss hjemme. Det fantes ikke maismel eller lomper på den tida- så pappa laget potetlomper med smeltet ost og krydret kjøttdeig. Dette var min fredags tacos, og det er fremdeles blant det beste jeg kan tenke meg. 

dsc00505

Det er et eller annet med tacos som gjør at så mange har dette blant sine favoritt retter. Tacos er saftig og smakfullt. Det er sosialt å spise, og det er hva vi tenker på som kosemat, samtidig som det er sunt. 

dsc00531

Etter å ha spist meksikanske tacos både i utlandet og her hjemme har jeg blitt stor tilhenger av maistortillas. Men jeg har ikke laget det selv, før nå. Jeg fikk oppskriften på hjemmelagede lomper av en venninne av oss som mente det var lett å lage, så da måtte vi jo prøve. Det gikk faktisk overraskende bra. Jeg tror kombinasjonene av maismel og hvetemel var fin – for at lompene skulle henge godt sammen. 

dsc00536

Filip foreslo fishtacos og jeg var ikke vond å be. Du kan lage flere typer fyll såklart, men her får dere oppskrift på våre fishtacos! 

Ingredienser: til ca 4 personer 

500 gram hvit fisk (vi hadde torsk) 

2 grønne chili 

2 røde chili 

1/2 rødløk 

1/2 gul løk

1 mango 

2 store modne avokado 

Koriander 

 6 tomater 

2 fedd hvitløk 

2 maiskolber 

1 ss smør

Olivenolje 

3 lime 

Salt 

Pepper 

250 gram Maismel

200 gram hvetemel 

Ost og rømme, ved siden av

dsc00530

Tilberedning: 

Begynn med å lage deigen til lompene. Bland maismel og hvetemel med 3 dl vann. La deigen hvile, tildekket og kjølig i minst 20 minutter. 

Skjær fisken i biter og ha den i en bolle. Hell over saften fra 1 lime og en god klunk olivenolje. Kutt opp 1 chili med de to feddene med hvitløk og bland sammen med fisken. Kryst over en klype salt og en klype pepper. La fisken marinere til den skal stekes. 

Kutt tomatene i små terninger og hell av vannet som kommer på skjærebrettet. Legg tomatene i en bolle. Kutt den gule løken i små biter sammen med grønn chili. Bland det sammen med tomatene. Ha i en neve oppkuttet koriander og saften av 1/2 lime. Litt salt og pepper. 

Mos avokadoen på en fjøl med en gaffel. Kryst over saften av 1/2 lime, en klunk olivenolje, salt og pepper. Bland alt i en bolle, sammen med en neve oppkuttet koriander. 

Mangosalsa lages ved å kutte en mango i terninger, sammen med rødløk og 1 rød chili, som kuttes i små biter. Ha det i en bolle med saften av 1/2 lime, og en neve koriander. 

Kok maiskolbene og legg til side. 

Når du har laget salsa og guacamole kan du bake ut lompene. Bruk plastfolie som du kjevler deigen imellom- for at den ikke skal klistre seg fast til bordet når du kjevler. Du legger altså en klump av deigen mellom to lag plast og kjevler til du har en så tynn lompe som mulig. Deretter steker du lompene med litt olje, på svak varme i en panne. Vend lompene ofte så du sjekker at de ikke svir seg. De skal steke ca et par minutter på hver side, til de har fått en gyllen farge. Legg de ferdige lompene i et kjøkkenhåndkle mens du steker alle ferdige så de ikke blir tørre. 

Et par lomper lot jeg være bittelitt tykkere og så skar jeg de i trekanter, til tortillachips. Disse steker du på litt sterkere varme, i noe lengre tid og med mer olje i pannen enn du bruker til lompene. Ta chipsen ut av pannen og la de tørke av seg på kjøkkenpapir. Strø over havsalt og legg de ferdige chipsene i en bolle. Vips, så har du deilige hjemmelagede chips også, til guacamolen 🙂

Stek den marinerte fisken noen minutter i stekepanna. 

Til slutt lager du ferdig maisen. Skjær den ferdigkokte kolben nedover på langs, i fire “skiver”, så kornene ikke faller fra hverandre. 

Sett ovnen på grill, og grill maisen øverst i ovnen i et par minutter til den har blitt godt stekt. Ha maisen i en bolle og bland inn en skje smør og litt salt. 

Server maistortillas med hvit fisk, tomatsalsa, mangosalsa, mais, chips og guacamole. Ønsker du rømme og ost har du det ved siden av. 

dsc00545

God tacos fredag! 🙂

Leave a Reply