Førjulspannekaker med Nyr

_dsc2798

Julen kommer alltid raskt og brått, og så er den over – like fort som den kom. Derfor er det helt innafor å høre på julemusikk fra slutten av november, og lage mat som gir julefølelse – også når man ikke er på julebord. Vi spiser nok mindre tradisjonell julemat enn mange nordmenn, det blir mest i romjula. Men det betyr ikke at jeg ikke lager mat med et hint av jul lenge før 24 desember.

_dsc2848

Da jeg var liten spiste vi alltid pannekaker med middagsfyll – før vi fikk kaste oss over pannekakene med syltetøy. Pappa laget ostesaus med blåmuggost, sammen med friske tomater og avokado. Jeg elsket det. Mye bedre en ertesuppen som vennene mine måtte spise… Så, i dag har vi laget pannekaker til middag, fyllt med røkt ørret, spinat, valnøtter, honning og fersk ost.

_dsc2820

Nyr er en ferskost som lages på Grøndalen gårdsmeieri i Nes. Vi besøkte denne gården for to år siden, og laget et innlegg med hjemmebakte knekkebrød, spekeskinke og ost som du kan lese her. Nyr er økologisk, den er lav på fett og har en frisk og kremet konsistens. Den kan brukes som erstatning for rømme, eller bare som ost i ulike retter. Du finner osten i de fleste Meny butikker, i tillegg til enkelt Coop Mega butikker på Østlandet. Nyr har også en egen app, der de presenterer deilige oppskrifter, et supert verktøy for alle som vil utforske mulighetene med Nyr i kombinasjon med mat. Om du søker på Nyr i App store kommer den opp.

_dsc2860

Røkt laks og ørret er forbundet med jul. Hjemme hos mamma pleier jeg å spise røkelaks på lefser, og der kom ideen til å ha det i pannekaker. Vi valgte røkt ørret til denne retten. Kombinasjonen av milde pannekaker med salt, røkt fisk og syrlig ferskost ble supergodt.

Om du vil kan du ha gresskarsuppe også ved siden av, ellers er dette både en tipp topp lunsj og middag alene.

_dsc2881

Ingredienser: til 4 pers

2 dl hvetemel 

4 dl helmelk 

2 dl vann 

2 egg

1 klype salt 

Smør til steking 

Røkt ørret 

Spinat 

En boks Nyr 

Valnøtter 

Honning 

_dsc2885

Tilberedning

Begynn med å lage pannekakerøren. Bland mel og salt i en bolle, knekk oppi to egg og spe på med melk og vann. Bruk en visp så røren blir helt klumpefri. La den stå og hvile en liten stund, ca 15 minutter. Stek pannekakene i en panne med smør. Om du har kjøpt ørret som skal skjæres opp (det liker jeg) så legg den på en fjøl og skjær tynne skiver. Hvis ikke legger du de ferdige skivene på fjøla. Rist valnøttene i en tørr panne eller i ovnen til de har blitt gyldne, pass på så de ikke svir seg. Ha Nyr kremen i en bolle. Legg pannekakene på et fat og sett på bordet sammen med ørret, spinat, Nyr, ristede valnøtter og honning. Så er det bare å fylle, rulle og spise. Håper det smaker 🙂 

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Nyr

 

 

 

Leave a Reply