Fra hav til bord

_dsc1434

Jeg tenker at litt av poenget med gråvær og perioder uten sol, er følelsen du får i kroppen når du da plutselig våkner opp til en dag med blå himmel. I går var det en sånn dag, heldig for Filip som skulle på fisketur med en kompis. De pleier å dra innover i skogen til ulike vann, men denne lørdagen tok de med seg hver sin lille hund, lunsj og fiskestenger, og satte kursen mot havet.

_dsc1349

Man (i alle fall jeg) tenker fort at man ikke fisker på denne tiden av året, men det er feil. Ørret for eksempel kan du få i November. Selv var jeg på en lang tur med mamma på Bygdøy, det beste stedet jeg som sagt vet å være når sola skinner over Oslo. På hjemveien grublet jeg over hva vi skulle lage til middag – og til bloggen, for sist jeg fikk oppdatering fra Filip var det ingen fisk på kroken.

Men da jeg kom hjem lå det en stor og fin ørret på bordet – på nesten en halv kilo. Det var så deilig – jeg slapp å gå grublende til butikken, og vi fikk verdens ferskeste middag.

_dsc1410

_dsc1423

Jeg husker da jeg som tjueåring oppdaget at de solgte frosne fjellørret på ICA til 15 kr stk. Venninna mi og jeg pleide å kjøpe disse, fylle dem med artisjokker og spinat og bake dem med litt olivenolje  og sitron i ovnen. Skikkelig deilig studentmiddag.

Så det bestemte jeg meg for å gjøre i går kveld og, bare med en litt ferskere fisk. Det er superenkelt, og lager nærmest seg selv i ovnen. Ikke minst smaker det helt nydelig.

_dsc1470

Denne oppskriften kan du lage med ørret du kjøper i butikken – enten frossen eller fersk, om du ikke fisker den selv i havet.

_dsc1475

Ingredienser: (til 2 pers)

Ørret, ca 400-500 gram

1 pose babyspinat 

I boks eller glass artisjokker – gjerne de som er i oljelake. De i vann går også greit

Cherrytomater, ca to gode never 

Sorte kalamata oliven 

Basilikum 

Hvtiløk 

1 sitron 

Olivenolje 

_dsc1495

Tilberedning: 

Ha den hele ørreten i en ildfast form. Fyll fisken med artisjokker, og skiver av sitron. Legg babyspinaten rundt fisken sammen med cherrytomater, sorte oliven og hvitløksfedd. Dryss over salt, pepper, og en klunk olivenolje. Bak fiskeformen i ca 30 minutter på 200 grader. (Her sjekker du når det er gått rundt 20 minutter om fisken begynner å se ferdig ut). Når det gjenstår ca fem minutter av steketiden skrur du ovnen på grill, og flytter formen øverst i ovnen og lar den grille de siste minuttene.

_dsc1512

Server fisken med frisk basilukum og litt baguette ved siden av. 

 

 

Leave a Reply