Franskmannen og hans oster

_DSC0604

Vi elsker ost. Mer og mer for hver dag som går, om det er mulig. Så, som de oste nerdene vi begynner å bli stakk vil til Mathallen å tok en prat med Mathias som jobber på “Ma Poule”, en Fransk butikk og restaurant som ligger midt i hjertet av Mathallen. De har det meste av oster, pølser og skinker – i tillegg til den populære andeconfit sandwichen.

Mathias, eller Franskmannen som han har hett i mitt hode siden vi begynte å handle her, er ansvarlig for ferskvare avdelingen, og kan alt du måtte lure på om ost, og mer en det. Du kan smake deg gjennom hele spekteret fra harde til myke oster, kraftige og mildere, og i ulike prisklasser. Hvis jeg får velge går vi hit hver fredag, smaker og kjøper ost.

De fleste ostene du får på Ma Poule er upasteurisert. Og vet du hvorfor upasteurisert bedre for kroppen en pasteurisert ost? Det er sunnere fordi det inneholder alle de naturlige bakteriene kroppen trenger for å bryte ned melken. Man fordøyer det mye lettere og kan ta nytte av næringsstoffene.

I dag valgte han ut tre favoritter han ville presentere for oss:

_DSC0617

1. Brie. Den mest kjente ostetypen fra Frankrike. Den har dessverre blitt industrialisert gjennom den pasteuriserte brien du får i alle butikker, som ikke har så mye smak, forteller Mathias. Han mener den fortjener en liten renessanse i Norge, fordi det er en ost med svært mye mer smak en det mange tenker seg. Det er vi helt enige i, spesielt etter å ha smakt på en nydelig Brie han tok fram til oss. Du kan få Brie i veldig mange ulike styrker, så om du er glad i Brie anbefales det å prøve en med mer karakter neste gang.

_DSC0642

2. Maroilles Fermier – (fermier betyr rett og slett gårdsprodusert). Den kan for mange ha en litt kraftig lukt, men Mathias påstår at 90 % av de som smaker den, liker den. Den er også mer kraftig på lukt en på smak. Passer veldig godt til lunsj, bare helt enkelt på brød med smør. Ellers er et lite tips noe man gjør mye i Nord Frankrike, å smøre osten på en skive, steke den i ovnene, og så ha på litt rå løk og spisskummen.

_DSC0753

3. Stilton. Mange kjenner kanskje til Stilton. Men det du får kjøpt på butikken, er egentlig bare restene av Stilton som er presset ned i en krukke. En ordentlig Stilton har mye mer for seg en å bare være en blåmuggost. Den har en veldig smørete karakter. Mange tror stilton er ganske sterkt men det handler mye om at det var en av de første blåmuggostene man spiste i Norge. Sammenlignet med virkelig kraftige blåmuggoster er den ikke så sterk.

_DC

Leave a Reply