Fredags poke!

Poke, en asiatisk inspirert rett som opprinnelig kommer fra Australia har blitt mer og mer populært den siste tiden. Det er ennå ikke like vanlig her hjemme som sushi, sashimi og ceviche, men jeg tror bare det er et tidsspørsmål før det blir superpopulært. Jeg vet det står en food truck på Majorstua som lager poke, i tillegg har Gutta fra havet poke som en av sine lunsj tilbud.

Poke er oftest kjent med tunfisk, men vi har laget denne varianten med laks. Det er altså rå fisk i en marinade av ulike asiatiske smaker, kokt ris og friske grønnsaker. Jeg synes personlig det er så utrolig godt at jeg gleder meg hver gang vi skal spise det.

Akkurat som med ceviche og sashimi retter så kan du velge litt selv hva du vil ha som grønnsakstibehør. Det er jo og en av de fine tingene med å lage maten hjemme, at du kan bestemme selv 🙂

Jeg har brukt syltet rødløk (veldig godt å ha hjemme), både til sandwich, tacos og nå poke). Brun ris, fordi jeg liker den hakket bedre enn hvit ris, avokado, agurk, gulrot og litt mango. Og koriander på toppen sammen med syltet ingefær! Supergodt ble det.

Ingredienser (2 pers)

To porsjoner ris (ca 2 dl ris, 4 dl vann)

300 gram laks

5 ss sesamolje

5 ss riseddik

3 ss soyasaus

saften av 1/2 lime

2 fedd hvitløk

1 bit fersk ingefær, (ca like mye som en ss oppkuttet)

1 avokado

1/3 mango

2 gulrøtter

1/4 agurk

Koriander

Sorte sesamfrø

Syltet ingefær

Syltet rødløk;

1 1/2 rødløk

1 dl vann

1/2 dl sukker

1/2 dl eddik

Tilberedning

Syltet rødløk må du lage noen timer i forveien, eventuelt dagen før. Det er veldig enkelt, du koker bare opp vann, sukker og eddik i en kjele, skreller og kutter rødløk før du har løk og lake på et glass. La det stå og trekke i ca 4 timer, eller lenger. Den ferdig syltede løken kan du oppbevare i kjøleskapet.

Bland riseddik, sesamolje, soyasaus, limejuice, oppkuttet ingefær og presset hvitløk i en bolle. Kutt laksen i terninger og ha den i marinaden. Pass på at marinaden dekker laksen. La fisken marinere i kjøleskapet i ca en halv time. Kok opp ris etter anvisning på pakken. Jeg bruker da en del ris og to deler vann. Risen skal koke i ca 25 minutter.

Mens fisken marinerer og risen koker kutter du mango og avokado i terninger, gulrøtter og agurk i tynne staver.

Når risen er ferdig skal den avkjøles før du har en god porsjon oppi hver serveringsbolle. Legg deretter på den marinerte laksen, sammen med frukt og grønnsaker. Dryss sorte sesamfrø over og topp med frisk koriander, og syltet rødløk. Server laksepoke med litt ekstra soyasaus, en limebåt og syltet ingefær.

God helg!

Leave a Reply