Gitte&Filip og Gutta på Haugen lager sommerens beste hamburgere

_DF14080

Etter mange måneder med døra lukket, varmeovner og stekeovn på full guffe, har det vært befriende deilig å kunne sette opp dører, vinduene ut mot bakgården, og kjenne den friske sommerluften sige inn og fylle rommene. Det er tid for grilling, og enten det er en engangsgrill i parken, gassgrill på verandaen eller kullgrill i hagen, så får stekeovnen hvile. Det er sommer.

_DF14024

Så og si all mat som kan stekes blir bedre på grill. Grillen symboliserer også sommer, og stemningen rundt det å grille er nesten like viktig, som at maten faktisk får bedre smak på maten. I tillegg er det sunt å grille, du slipper stekekant fra pannen, pluss masse smør og oljer i gryta.

_DF14028

I hagen hos Mamma hvor vi tilbringer så mye tid som mulig når vi ikke er på hytta, står hamburgere på menyen. Hamburgere er alltid godt, og på grillen blir det magisk. Det finnes en mengde varianter av hamburgere, med all mulig slags fancy tilbehør og sauser. Jeg liker å teste nytt, og synes ofte det ser spennende ut på menyen med foie gras på toppen eller blåmuggost istedenfor cheddar. Men det blir Filip som ender opp med de mer “vågale” kombinasjonene, mens jeg holder meg til det klassiske. Jeg liker rett og slett best en klassisk hamburger.

_DF14051

Så er det også som med all mat laget på gode råvarer;  du  trenger ikke en million ingredienser. Det tar fort over smaken av de andre råvarene, istedenfor å fremheve dem.

Så i dag har vi laget en klassisk hamburger etter min smak, med bacon, ketchup, tomat og cheddarost. I tillegg har jeg latt meg inspirere av et hamburger stamsted i New York hvor de har “kale salat” på menyen av side-retter.

_DF14058

Hos Gutta på Haugen får du kjøpt hjemmebakte briochebrød som er utrolig ferske og smakfulle, i tillegg har de ordentlig bra kjøttdeig. Så da var det egentlig for meg bare å lage ketchup, skjære opp gode ingredienser og la grillmester Filip stå for resten. Ingenting slår sommer og hamburgere.

_DF14072

Du trenger, til 5 burgere:

Hjemmelaget ketchup:

4 store tomater, (helst klasetomater, eller gode modne tomater)

1/2 kopp eplesidereddik

1/2 kopp brunt sukker

1 ts pepper

1 klype salt

1/2 løk

2 fedd hvitløk

Olivenolje

Til hamburgerne:

600 gram kjøttdeig (vår er økologisk fra Ask gård og fåes kjøpt på Gutta på Haugen) 

5 brioche hamburgerbrød (fra Gutta på Haugen) 

Aioli 

5 skiver bacon (fra Gutta på Haugen)

Cheddarost, gjerne en vellagret en (fra Gutta på Haugen)

1 stor bifftomat 

Store sylteagurker 

Noen salatblader

Salt og pepper 

1/2 pakke grønnkål 

1/2 sitron

Chiliflakes (valgfritt) 

_DF14066

Sånn gjør du: 

-Hakk opp løk og hvitløk, og la det surre et par minutter med litt olje i en gryte. Hakk opp tomater og ha oppi gryta sammen med sukker, eddik, en klunk olje, salt og pepper. La det småkoke under lokk i ca 45 minutter. Ha alt i en food processor og miks til det er pure. Og vips – så har du verdens beste ketchup. Avkjøl.

Når kjøttet er så bra som denne økologiske kjøttdeigen fra Ask gård, trenger du etter vår mening ikke mye krydder i deigen. Kun noen klyper salt og pepper, og så former du hamburgere så store som du ønsker. Våre var på ca 150 gram stk. Kutt tomat, sylteagurk og cheddarost i skiver. Med grønnkålen lager du en enkel sidesalat, kun tilsatt litt sitronsaft og olivenolje. Jeg har også i litt tørket chili. Når grillen er ordentlig varm legger du på hamburgerne. La de steke i ca 3 minutter på hver side, og legg de så på kanten av grillen der de holder seg varme men ikke fortsetter å grille. Legg cheddarost på toppen når du griller på den siste siden. Baconet grillet vi også, oppå aluminiumfolie. Brødene blir best om du varmer dem i ovnen, da får du fram smørsmaken i briochen og så kan du eventuelt legge de kjapt på grillen, oppkuttet, til slutt.

Hamburgerbrød, aioli, et salatblad, kjøtt med ost, tomat, cheddar, sylteagurk, og en god skje med ketchup på toppen. Grønnkålsalat ved siden av. Nyt middagen!

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Gutta på Haugen

 

Leave a Reply