God og næringsrik salat

I blant kan jeg tenke på matretter om jeg ikke får sove om kvelden. Det høres på en måte vilt ut, men jeg synes jo mat er spennende og gøy; kombinasjoner og smaker man blander sammen. Hva det er som gjør at vi bruker så mye tid på det vi putter i oss. Mat er jo så mye mer enn mat, det er tillagingen- det sosiale når man spiser, roen man skal ha rundt bordet og måltidet. Mat skal være noe fint, og koselig, i tillegg til å gi kroppen næring.

Det egentlig beste jeg vet å spise ute er en skikkelig saftig hamburger. Om jeg skulle velge en ting blant alt. Hjemme blir det oftere salater kombinert med fisk eller kjøtt, pastaretter, tacos osv. Smakfulle og matige salater er vel blitt en av tingene jeg er best på å lage. Denne vi har idag kom jeg da på en natt jeg lå og ikke fikk sove. 

Jeg inspireres av grønnsaksbutikkene jeg handler i, der bugner det ofte av gulrøtter i fine farger, masse forskjellige tomater og andre deilige grønnsaker. Om jeg får velge kan jeg rusle rundt svært lenge når jeg først handler. 

I salaten har jeg blandet alt mulig godt, det er krispt, det er mykt, sprøtt og kremete. En salig symfoni av farger og smaker. Ved siden av har jeg hummus og toast. Du kan servere den akkurat som den er til en lunsj eller du kan legge til en bit fisk eller kjøtt om du vil det til middag. 

Ingredienser (til en stor salat 3-4 pers) 

2/3 pose spinat 

1 stor avokado 

2 gulrøtter 

1 pakke fetaost 

2 never solsikkekjerner 

Koriander 

Saften fra 1/2 lime 

Balsamico eller balsamicosirup 

Olivenolje 

Hummus (kjøp på en grønnsaksbutikk)

Brød av et slag til toast 

Tilberedning

Legg spinatblader på et stort fat. Skrell gulrøttene og skjær deretter skiver av dem med en ostehøvel. Bland inn i spinaten. Skjær tynne skiver av avokadoen og legg over spinat blandingen. Rist solsikkefrø i en tørr panne med litt salt. Avkjøl. Bruk hendene og legg klumper av fetaosten over salaten. Kryst over saften av lime og en klunk olivenolje. Hell til sist over solsikkekjernene og koriander. 

Om du ikke har balsamicosirup (den er tykkere enn vanlig balsamico og passer veldig fint til salater) kan du lage din egen. Kok helt enkelt opp 3 dl balsamico i en gryte til det er kokt ned til 2 dl. Ha i en spiseskje honning og la den avkjøle til den tykner. 

Server salaten med små ristede toastskiver, hummus og balsamicosirup.

Leave a Reply