Göteborg og alt som er Gött

DSC3086

Filip er fra et lite sted utenfor Göteborg som heter Onsala. Før vi traff hverandre hadde jeg aldri vært i Göteborg eller området rundt, men nå har det blitt til et av de beste stedene jeg vet å reise til. Foreldrene hans bor fremdeles i barndomshjemmet, og i helgen var vi på en etterlengtet tur hjem. Der venter det som alltid både kos, avslapping og svært mye godt både av mat og drikke. I Oslo har vi mathallen, som jeg er blitt veldig glad i. Men Saluhallen i Göteborg slår det meste i verden når det kommer til kjøtt iallefall. På mandag før vi reiste hjem kombinerte vi to av de tingene vi liker mest: natur og mat. Først gikk vi en lang tur i den friske luften langs havet. Havet er ikke bare fint om sommeren, det er noe magisk ved det resten av året, og spessiellt når det er lite folk rund omkring. Nå som det er på det aller mørkeste ute, kjenner jeg hvor viktig det er å bruke dagen om man kan, og få inn mest mulig lys. Å gå ut om morgenen i et par minusgrader og trekke inn den kalde luften gir en egen følelse, som en kalddusj rett igjennom kroppen og inn i sjelen. Etter turen bar det videre inn til “stan” og Saluhallen. Et sånt sted kan jeg gå i flere timer. Prøvesmake, kikke, lukte og kjøpe, litt. Bra lunsj har de der også, ordentlig tradisjonell svensk lunsj. Vi kjøpte med oss masse gode oster, skinker, salamier og brød. Trøffel, som er en delikatesse, er noe de fleste enten elsker eller hater. Fordi smaken er så distinkt. Jeg, og vi elsker. Finnes det noe med trøffel, så kjøper jeg det så og si alltid. Uansett om jeg har råd eller ikke. Så vi endte opp med både trøffel salami og tidenes sjukeste trøffel pecorino ost. Da var det jo bare en ting å gjøre; stikke hjem til Oslo å lage aftens med ostetallerken, vin og skinker. Det er blant det beste som finnes. Her kommer oppskrift på en av mine mange ostetallerkener:

_DSC3140

 

 

 

Surdeigsbrød eller baguett

1 type salami og 1 type parmaskinke. Her har vi brukt svensk skinke som minner om parma, og trøffelsalami.

2-3 gode oster. Her har vi en svensk variant av gruyere, en pecorino ost med trøffel og en liten kraftig chevre.

Oliven. Din favoritt. Her er det store grønne med stein, de syns jeg passer fint. 

Mandler. Jeg bruker å lage mine egne mandler, og oppskrift på det kommer senere. Men om du skal kjøpe så er marcona mandler ekstremt gode. Ikke så billige som de du lager, men verdt en smak og du skal lyxe til det.

Olivenolje. Et must å dyppe brødet i.

 Avogtil lager jeg også noe grønt ved siden av, en enkel salat, eller pesto. Men denne gangen kjørte vi bare på med det enkle, og smakfulle vi hamstret med fra byen der mitt favoritt ord kommer ifra; nemlig “Gött”.

 

 

Leave a Reply