Granola og søndag

I samarbeid med Sunsweet

Lett bortskjemte etter en usedvanlig lang og varm sommer, etterfulgt av en like solfylt høst – kom denne November måneden litt som et sjokk på både den ene og andre. Vipps var det grått, regn, isvind og mørkt før vi hadde klart å komme oss inn døra om ettermiddagen. Vintertiden (som vi her i heimen ikke helt forstår meningen med) gjør ikke saken så mye bedre – så nå er det bare å ruste seg med peiskos, stearinlys, innesysler, gode serier på tv og mat som gjør oss glade og gir energi.

Er jo ikke så værst det heller.

Frokost, det kanskje beste måltidet på dagen, er alltid åpen for perfeksjon, men vi føler nå vi har kommet dit at vi vet hva vi syns er det som gjør en frokost i alle fall tilnærmet lik perfekt. Det er ikke å ha bordet bugnende fullt av masse ulike pålegg, forskjellige brødsorter, frukter, yoghurt og croissanter, som man får på en del hoteller. Det er å gjøre det ganske enkelt, og svært smakfullt. Litt dansk inspirert, vil jeg si.

Et skikkelig godt surdeigsbrød i skiver. Én god salami. Én god gulost. Spirer. Smør. Egg. Kaffe, og en skål med naturell yoghurt toppet med hjemmelaget granola og friske blåbær.

Granola har vi alltid i en stor boks eller krukke på kjøkkenet. Det er så deilig, og kan nytes som en liten snack, et kveldsmåltid med melk, eller til frokosten med yoghurt. Jeg pleier å lage noe ulike granola fra gang til gang utifra hva kjøkkenet vårt har å by på av nøtter og frø. Det er en annen fin ting med granola, – du kan gjøre små endringer eller legge til og ta litt på slump, vel vitende om at det meste blir godt.

En ingrediens som er ny i høstens, og nå vinterens granola, er svisker. Mange har kanskje brukt rosiner i granola, men prøv å bytt ut med svisker. Sviskene er myke og saftige i seg selv, og etter en liten tur i ovnen får de saftig og sprø konsistens. De fleste vet jo at svisker er bra for fordøyelsen, men det er også bra for beinbygningen din, i tillegg til å være en god kilde til blant annet fiber, og kalium. Rett og slett en vitaminbombe som tilfører granola en ekstra piff. Sunsweet svisker får du kjøpt på Rema 1000 og Coop.

Her kommer oppskrift på hjemmelaget granola, med hasselnøtter og svisker. Jeg gir dere målene, men husk – det går helt fint å ta det litt på slump, det gjør virkelig ingenting 🙂

Ingredienser

4 dl havregryn 

2 dl solsikkekjerner 

3 dl hasselnøtter 

2 dl valnøttkjerner 

2 dl sesamfrø 

200 gram svisker fra SUNSWEET 

8 SS nøytral olivenolje (Evnt kokosolje)

8 SS agavesirup 

1 klype salt

Tilbereding 

Sett ovnen på 180 grader, og blander alle de tørre ingrediensene i en bolle. Kutt sviskene i mindre biter, ca fire biter av en sviske. Bland sviskene med resten av ingrediensene. 

Varm opp olje og agavesirup – og vend det inn i det tørre. Legg et bakepapir på en stekeplate og smør blandingen utover så hele platen. Stek granolaen midt i ovnen til den er gyllen, men ikke brent. Du må sjekke underveis- og røre innimellom med en sleiv så ingen nøtter eller biter brenner seg.

La granolaen avkjøle før du har den i en beholder. 

 

Leave a Reply