Gratinerte pastaskjell med butternut squash

_dsc3103

I disse tider går det mye i julemat for store deler av den norske befolkningen. Mange starter julebordsesongen allerede i slutten av november, og er nesten mett på medisterkaker og julepølse lang tid innen julaften. Jeg gleder meg masse til å spise både rakfisk, lutefisk, pinnekjøtt og lefser – men jeg liker allikevel å variere med litt andre matretter i desember,  – det gjør jo at julematen blir mer ekslusiv når man først spiser den.

_dsc3104

Pasta er en perfekt mandagsmiddag, eller hverdagsmiddag. Denne retten med gratinerte pastaskjell fylt med parmesanost og butternut squash er en ordentlig vinner. Lun og god og mettende, samtidig som den føles frisk.

_dsc3112

Butternut squash heter flaskegresskar på norsk. Men butternut er et mer treffende ord, for smaken er smøraktig – i forhold til den mer vanlige grønne squashen. Butternut er en av de beste grønnsakene jeg vet om, nettopp på grunn av den runde smaken, og er nydelig både i supper og salater. Eller i pasta 🙂

Så om du ikke har prøvd det før vil jeg varmt anbefale det, det er noe annet en både squash og gresskar.

_dsc3119

Ingredienser, til en form som gir ca 4 porsjoner

1 butternut squash, (flaskegresskar) 

1 bunt salvie 

1 kopp raspet parmesanost 

1 dl matfløte

400 gram pastaskjell 

2 stk mozzarella ost

1 fedd hvitløk 

Smør 

Olivenolje 

Salt 

Pepper 

_dsc3118

Tilberedning

Sett ovnen på 200 grader og kok opp en stor gryte med saltet vann. Skjær av skallet på squashen, ta ut innmaten og del den i store terninger. Legg terningene på et flak aluminiumfolie og bak midt i ovnen ca 30-40 minutter. Squashen skal være myk når du tar den ut, så den lett kan moses. Når pastavannet koker heller du i skjellene og lar de koke til de er al dente. (Viktig de ikke er overkokte- da de skal inn i ovnen etterpå.) Hell av vannet på pastaen men spar ca 1 dl.
Ha squash i en bolle med 1 dl matfløte, 1 dl av pastavannet, hvitløksfeddet, og 1 teskje salt. Bruk en stavmikser og lag det til pure. Ha i en skvett olivenolje, en klype sort pepper og en neve salvie blader som du kutter opp.
Legg de kokte pastaskjellene i en ildfast form og bland inn en skje med smør. Ha squashblandingen over og bland alt godt sammen.
Riv mozzarella og parmesanost over pastaen. Sett tilbake i ovnen og bak i 10-15 minutter, til osten har smeltet og formen har fått en gyllen farge.

Server med et godt glass rødvin til 🙂

8 comments

 1. ..Nam!
  Hvor får jeg tak i butternut squash? (kan det være håp på Meny?)
  Er oppskriften til to pers?
  Takk for veldig inspirerende blogg!

  1. Hei Siri! De små enkelstående frukt og grønnsaksbutikker har det nesten alle sammen, og så tror jeg utvalgte daglivarer kan ha det. Kan være håp på Meny! Denne oppskriften er til 4 personer, beklager at jeg ikke skrev det. Håper det blir godt og så topp at du synes bloggen er inspirerende!

 2. Jeg laget dette i dag da flere venninner plutselig ville komme på middag. Det skal absolutt lages oftere, fy søren så godt det ble! Tusen takk for oppskrift 🙂

  1. Hei! Så topp, det er så hyggelig med pastamiddag og venner 🙂

 3. Har gledet meg lenge til å få en anledning til å prøve denne retten, og idag når familien kommer på besøk passet det perfekt! Ser helt fantastisk godt ut, gleder meg til å smake! 🙂

  1. Såå fint, håper den ble vellykked! 🙂

 4. Dette er så godt! Jeg smørsteker en stor Portobello i biter og har oppi i tillegg. Veldig godt sammen med de andre smakene 🙂

  1. Deilig! Låter ikke feil 🙂

Leave a Reply