Halloween

Mitt første møte med Halloween var i 1987, i Santa Barbara, California. Jeg var fire år og alle barna i gata der vi bodde gikk fra dør til dør og sa trick or treat.

Mamma hadde kjøpt en bitteliten superwoman drakt til meg, sminket meg med stjerner i ansiktet og satt mitt lange hår bakover med to spenner.

Jeg husker ikke så mye fra den kvelden men jeg husker små glimt av magien og spenningen der vi gikk i mørket fra hus til hus og fikk stråkurven jeg bar i hånda mer og mer full av alt mulig godt. Utenfor alle husene sto det gresskar skåret ut med øyne og munn og lyste mot oss.

Bildene i albumet fra kvelden der den fire år gamle jenta som var vant til å få smågodt for en 5’er hver lørdag, måper i en slags skrekkblandet fryd over synet av godteri som ligger spredt utover kjøkkenbordet, har brent seg fast hos meg, og jeg har i grunnen alltid likt Halloween.

Allikavel har jeg hatt blandede følelser da Halloween begynte å dukke opp her i Norge. Jeg er glad i og opptatt av tradisjoner, men det blir noe ambivalent med tradisjoner man bare kopierer uten å egentlig ha noe forhold til det.

Nå ser det ut som Halloween har kommet for å bli, og da kan man like gjerne omfavne det tenker jeg. Kjøpe gresskar, skjære ut ansikt og lage en skremmende (fin?) lykt.

Så i dag dro jeg ut for å kjøpe et ekte Halloween gresskar så vi kunne lage vår første lykt. Og mens jeg gikk mot butikken slo det meg at inni gresskaret er det jo fullt med gresskarkjerner.

– gresskarkjerner jeg tidligere bare har skrapt ut samtidig som jeg har kjøpt gresskarfrø i butikken til dyre dommer. I alle fall dyrere enn frøene du finner inni ditt eget gresskar.

Jeg misliker sterkt å kaste mat, og gjør det egentlig så godt som aldri innenfor rimelighetens grenser. Det føles både feil og er miljøskadelig. Derfor ble jeg svært glad da jeg kom på at til og med frøene i et gresskar kan brukes.

Det kan virke litt voldsomt å kjøpe et helt gresskar, men gi det en sjanse. Det er ganske gøy å lage fjes.

Skal du kutte opp et gresskar uten å ødelegge skallet bruker du en solid kniv og skjærer ut bunnen av gresskaret. Så er det bare å stikke hånden innom skjære med en sløv kniv/ dra ut innmaten med hendene og spare på kjernene. Med en mindre kniv kutter du ut øyne, nese og munn og så er det bare å sette lys inni og vips har du pynta til Halloween.

Når det gjelder frøene skyller du de først i en sil. Deretter koker du de ca 10 minutter i en liten kjele med lettsaltet vann. La frøene så tørke på et kjøkkenhåndkle mens du setter ovnen på 200 grader. Når kjernene er tørre legger du de over på et bakepapir, strør på olivenolje og salt og lar de steke midt i ovnen i ca 20 minutter.

La frøene avkjøle og så har du deilige gresskarkjerner du for eksempel kan putte i en knasende salat.

Salaten vi laget i dag som vi hadde sammen med grillet kylling og brød besto av hjertesalat, gulrøtter, eple, vårløk, asparges, bladpersille, agurk, olivenolje og litt vinaigrette. Og masse gresskarkjerner på toppen 🙂

Leave a Reply