Helg og squashpai

Takk værguder, for at vi fikk et par dager til med riktig sommervarme her i Oslo by. Vi har en uke igjen til baby-termin dato, og jeg fikk i dag et etterlengtet bad på Bygdøy, når Filip og jeg tok en sykkelturs pause ut dit etter frokost. Nå kan det som kommer komme, være seg høst eller fødsel, i den ene eller andre rekkefølgen.

Da Filip er en svårslagen pai elsker har jeg etterhvert blitt ganske god på å lage ulike smulpaier, med alt fra rabarbra til markjordbær, eller epler om høsten. Middagspai derimot lager vi ikke så ofte, men det er fantastisk godt. To av venninnene mine hadde laget pai til babyshoweren jeg fikk forrige uke, og det inspirerte meg til å bake en selv denne fredagen.

Det fine med pai, foruten at det smaker himmelsk, er at du nærmest kan bruke det du har i skuffer og kjøleskap til fyll. Så lenge det er noen grønnsaker, litt ost og eventuelt noe kjøtt så har du pai fyll – i tillegg til egg og litt væske.

Vi kjøpte et par fine squash hos gutta på haugen her forleden dag, så dette ble en squashpai, sammen med fetaost og gårdsbacon vi kjøpte med oss hjem fra Sverige. Squash, bacon og fetaost er en tipp topp kombinasjon av smaker i pai.

Ingredienser

3 dl hvetemel 

150 gram smør 

4 ss vann 

1/2 grønn squash 

1/2 gul squash 

200 gram fetaost 

3 egg 

4 ss helmelk 

5 skiver tykk bacon 

Noen blader basilikum 

Salt 

Pepper 

Tilberedning

Bland mel, smør og vann til paideigen. Bruk hendene og form den til en fin klump. La den ligge i kjøleskapet og hvile i minimum en halv time, gjerne opp mot en time. 

Når paideigen begynner å bli klar kan du sette ovnen på 200 grader. Kutt bacon i biter og stek det i en panne. Vips sammen egg, melk, litt salt og pepper. Kutt den grønne squashen i mindre skiver og ha i eggeblandingen sammen med fetaost og bacon. Ha til slutt i noen oppkuttede basilikumblader. 

Trykk paideigen ut i paiformen med fingrene, den skal være ganske tynn, men dekke godt både bunn og kanter. Ta en gaffel og lag små hull i bunnen så den får puste. Hell fyllet ut over deigen i formen. 

Skjær til slutt den gule squashen i tynne skiver på langs, og legg som et lokk over paien. Stek midt i ovnen i ca …. minutter. 

La den avkjøle litt før du serverer den med en frisk grønn salat og gjerne en baguette bit. 

Leave a Reply