Himmelsk pæreterte

Søndagene har liksom blitt til bakedag her på bloggen. Og spesielt nå i vintermånedene hvor sola tydeligvis har bestemt seg for å være i skjul på ubestemt tid føles det både passende og koselig å bruke et par timer om ettermiddagen på bakst. 

Vi gikk en tur på Bygdøy med Filip sine foreldre, og på veien hjem tenkte jeg på hva jeg skulle bake i dag. Av en eller annen grunn kom jeg til å tenke på en pærekake Pappa bakte en gang da jeg var liten. Jeg husker ikke akkurat hvordan den var, bare at den var veldig god, med hermetiske pærer, og at jeg satt på fanget til Farfar etter sengetid og spiste kaken. Farfar bodde på Gjøvik og var ikke så ofte på besøk, så da jeg kom ned trappa og sa jeg ikke fikk sove fikk jeg lov å sitte oppe. Å spise pærekake. 

Så, jeg bestemte meg for å å bake en pæreterte. Jeg har jeg ikke bakt det før, men jeg tenkte det skulle bli godt. 

Det ble den. Den ble faktisk himmelsk god. om jeg skal sitere Filip. Og mamma. 

Ingredienser 

2 1/2 dl hvetemel 

1 dl rørsukker

1 teskje vaniljesukker 

1 SS vann

150 gram smør 

1 egg

3-4 pærer 

Brunt sukker til å strø over 

Tilberedning 

Bland hvetemel, rørsukker og vaniljesukker i en bolle. Kutt smører i terninger og kna det inn i deigen. Tilsett vann og egg og bland alt sammen til en fin deig. Jeg bruker hendene til dette. Om deigen er for klissete tilsetter du litt mer mel. 

La deigen hvile i kjøleskapet i ca en time, innpakket i plast. 

Sett ovnen på 200 grader. Trykk paideigen ut til kantene i paiformen med fingrene. Bruk en gaffel og lag små hull i bunnen av deigen. 

Skrell pærene, del dem i to og skjær deretter tynne skiver. Legg pæreskivene bortover i formen, så de såvidt ligger oppå hverandre. Dryss noen klyper brunt sukker over pærene, før du setter paien i ovnen. 

Stekes midt i ovnen i ca tyve minutter.

Leave a Reply