Hjemmelaget mandelsmør

DSC08500

Da jeg var liten levde jeg meg veldig inn i universet til bøkene jeg leste. Jeg elsket å lese. Det var også noe med gamledager som fascinerte meg. Det var særlig en bok som het “Det vesle huset i den store skogen”, som var en favoritt. Den handler om en familie for veldig lenge siden som bodde langt inni skogen, og som detaljert beskrev gjennom datterens øyne og med fortellerstemme hvordan familien laget all maten de spiste fra bunnen av selv. Alt fra slakting til baking. Jeg tror jeg leste den boken 3 ganger da jeg var rundt 10 år. Noe i meg skulle iblant ønske jeg levde et sånt “enkelt” men samtidig reelt liv, langt avgårde, ved havet eller i skogen.

Nå lager ikke jeg alt vi spiser her hjemme fra bunnen av, men jeg prøver å lage så mye som mulig, det er både godt og tilfredsstillende. I dag laget jeg mitt eget mandelsmør. Jeg skrev for en tid tilbake om mitt mandelsmør crush, som jeg har hatt siden jeg ble introdusert til det på brødskiva i LA. For meg er det helt klart den ultimate frokosten. Rugbrød med mandelsmør, friske bær og syltetøy på. Sammen med en god kopp kaffe. Jeg pleier å kjøpe mandelsmør i helsekostbutikker eller på Meny, men jeg har innimellom tenkt at man sikkert kan lage det selv, og det stemte. Så nå skal jeg sannelig lage mitt eget framover.

DSC08376DSC08525

Du trenger:
Så mye mandler som du ønsker å lage, jeg brukte ca 200 gram, neste gang skal jeg lage det dobbelte. Litt salt. (Kan sløyfes)

Sånn gjør du:
Legg alle mandlene på et bakepapir og rist lett i ovnen i ca 5 minutter på 200 grader. Du kan også lage mandelsmør helt rått, men jeg liker den lett ristede smaken. Avkjøl. Bruk en stavmikser som har en beholder. Jeg hadde ingen beholder, det gikk allikavel men det ble mye mandler til alle kanter, så vil anbefale en med lokk. Hell alle mandlene oppi beholderen og sett igang stavmikseren. Først blir mandlene knust, så blir de til mel, også blir de til slutt til smør. Du må bare ha tålmodighet helt til du ser det blir smør – konsistens. Ha smøret i en beholder, og kos deg med selvprodusert nøttesmør 🙂

DSC08531

2 comments

  1. Dette høres utrolig deilig ut og må prøves! ☺️ Men hvordan er holdbarheten på dette smøret? Jeg blir så inspirert av bloggen deres – helt fantastisk!

    1. Hei Helene, så innmari hyggelig å høre! Mandelsmøret holder seg kjempelenge; bare ha det i kjøleskapet når du har laget det, så har ikke jeg opplevd at det kan bli dårlig 🙂

Leave a Reply