Hveteboller deluxe

Da bestevennen min Julie og jeg var 12 år fikk vi jobbe en dag på bakeri Plaza som lå på Damplassen i Ullevål Hageby hvor vi vokste opp. Det var “operasjon dagsverk” som gjorde at vi søkte jobb, og jeg husker vi syntes det var så stort, å få lov å være bak disken, sammen med Knut, bakeren som startet Plaza sammen med sin kone og hennes søster, for mange, mange år siden. Knut var allerede da vi jobbet der blitt en eldre mann, og han var verdens fineste sjef, og baker. Han lot oss gjøre ordentlige ting på jobb, vi fikk være med å bake, stå ved disken og føle at vi var en del av gjengen der. Den dagen gjorde så sterkt inntrykk på Julie og meg at vi bestemte oss for å søke lørdagsjobb der så fort vi ble gamle nok.

Så da vi fylte 15 begynte vi å jobbe på marmordisken en gang i uken. Vi solte punsjeboller og linser, boller og wienerbrød – og alle de deilige hjembakte brødene som Knut bakte i Plaza sin gamle stenovn. Det var så gøy, å tjene egne penger og samtidig jobbe med veninner. Vi ble en liten gjeng der hver lørdag, og vi koste oss veldig. Det var også tradisjon hjemme å kjøpe rundstykker og horn på Plaza hver lørdag til frokost. Det var en luksus jeg alltid så fram mot.

Plaza ble etterhvert kjøpt opp av Åpent bakeri, og da jeg var ferdig på videregående begynte jeg å jobbe fulltid på Åpent bakeri, avdeling Plaza. Knut var ikke lenger baker og sjef, men han kom innom daglig og fikk det han ville av bakevarer og kaffe. Han bodde i etasjen over. Åpent bakeri gjorde såklart om både lokalet og menyen, men bakeren Arne ble værende, sammen med stenovnene bak ble stående. Jeg ble god venn med bakerne der og iblant om jeg kom veldig sent hjem om natten så stakk jeg innom Plaza og fikk et nystekt rundstykke av Arne eller Morten – midt på natten. Det er et veldig fint barndomsminne.

Nå jobber jeg ikke lenger på Åpent bakeri, og de som står bak disken vet ikke hvem jeg er. Men jeg føler meg fremdeles hjemme på Plaza, og jeg er ofte innom, enten med Filip, med mamma eller med Julie, spiser en croissant eller en bolle, og drikker kakao.

Disse bollene er Åpent bakeri sine, oppskriften kommer fra dem, og bakeboken de har laget. Jeg mener de har byens beste boller, og da er det jo veldig deilig å kunne lage de hjemme også 🙂

Oppskrift på 10-12 store boller

6 dl melk som varmes til ca 30 grader. 1 kg hvetemel, 150 g sukker, 3 ts havsalt, 3 ts kardemomme, 50 g gjær, 1 egg, 150 g smør i terninger. Egg til pensling. Romtempererte råvarer.

Bland alle ingrediensene, men hold igjen smøret og 1 dl av melken. Kjør deigen på sakte fart i 3 min. Øk hastigheten de neste 5 min. Tilsett resten av melken litt etter litt. Elt til deigen er smidig og blank. Tilsett smøret og kjør deigen på sakte fart til smøret har blandet seg helt inn. – Dette er om du har eltemaskin. Selv har jeg ikke det, så jeg brukte først en sleiv og så hendene. Det funket helt fint! Man blir litt sliten i hendene, men sånn var det før i tiden, så det er bare å være tålmodig.

Dekk til deigen og la hvile i ca. 1 time. Del i emner (175 g) og form til runde kuler. La hvile i 20-25 min. Når bollene har hevet til dobbel størrelse, pensle med egg. Stek på 230 gr. midt i ovnen i 10-15 min. til de er gyldne.

Om du vil ha i rosiner, eller sjokoladebiter har du det i før de etterheves. Server bollene med melk, eller varm sjokolade.

 

 

Leave a Reply