Hvit fisk med salsa verde

Salsa verde betyr grønn salsa, og er en ypperlig saus å lage til både kjøtt og fisk. Det finnes flere ulike varianter men alle har de til felles at det er grønne urter i. Jeg bruker ofte det vi har i kjøleskapet og varierer litt fra gang til gang med de ingrediensene vi har som utgangspunkt.

Det er både tilfredstillende og miljøvennlig og bruke opp rester, ikke kaste mat, og dermed heller ikke alltid måtte kjøpe nytt.

I dag hadde vi litt basilikum, bladpersille og koriander i hjemmet, og alle tre urtene behøvde å bli brukt opp, så dermed tok jeg utgangspunkt i at vi skulle lage en grønn salsa til middag.

Det er mange oppskrifter på salsa verde som har kapers og ansjos i seg, det kunne vi gjerne hatt, men jeg syntes det var gøy å ikke skulle handle noe, bare bruke fantasien.

Så, i denne salsa verde er det rett og slett:

1 del basilikum (ca 1 neve)

1 del bladpersille

1 del koriander

2 sjalottløk

1 grønn chili

2 dl olivenolje

l lite fedd hvitløk

Saften fra 1 lime

1/2 teskje sukker

1 klype salt

1 klype pepper

Alle ingrediensene has oppi en stavmikser og kuttes grovt, du kan også finhakke alt for hånd om du ønsker det. Så har du salsaen i en skål, og den er klar til servering.

Retten vi har laget til er bakt kolje med stekt squash og sprøstekt pnachetta.

Kolje er en god hvit fisk, som både kan kjøpes røkt og urøkt. Denne er altså urøkt. Du kan fint bruke all mulig hvit fisk til denne retten, både torsk, steinbit eller kveite, om du ønsker det.

Fisken bakes i ovn, i en ildfast form på 250 grader med kun litt salt, chiliflak og olivenolje på, til den er gjennombakt. Det tar ofte mindre tid enn du skulle tro så følg med underveis. Ca 20 minutter, men det avhenger helt av hvor stor og tykk bit fisk du har. Denne vi laget var ganske tynn.

Jeg startet med å lage salsa verde mens ovnen varmet seg opp. Så vet man at den er ferdig og klar. Mens fisken baken steker du en hel squash (flere om dere er mange til bords) i skiver i en stekepanne. Kun olje og salt på – det blir så godt med squashskiver til denne fisken.

Og så helt til slutt, stek litt skinke, enten pancetta eller serranoskinke eller parmaskinke i tørr panne så den blir sprøstekt.

Kombinasjonen mild hvit fisk, stekt myk squash, sprø pancetta og salsa verde var utrolig godt.

Og, ønsker du ennå litt mer mat i retten kan vi anbefale disse potetene til, de lager vi ofte – og de slår aldri feil.

Leave a Reply