Ingen svensk jul uten sild

Det er ganske ulike tradisjoner i Sverige og Norge når det kommer til julematen på julaften. De begynner tidligere enn oss og har stort koldtbord med kjøttboller, juleskinke, og sild blant annet. Sild spises mer her i landet enn vi gjør hjemme selvom vi og har sild til jul. Så derfor tenkte jeg det var perfekt å lage en julesild sammen med mamman til Filip nå som vi har ankommet den svenske landsbygda. 

Det ser ikke ut som det blir noen snø til jul i år heller. Så da får man heller spille ekstra mye julemusikk, fylle huset med hvite juleblomster og gå på tur uansett vær og vind. 

Det tok meg litt tid å lære å like sild, men med alt som har spesiell smak bruker det å bli en favoritt når jeg først venner meg til smaken. Sånn var det også med sild, i dag er det blant det jeg ser mest fram mot å spise blant all julematen vi får servert.  

Det finnes et hav av ulike silderetter, alt fra tomatsild til løksild og sild i mer kremete sauser. Vi valgte å lage en sild med dill og pepperrot og tjukk gresk yoghurt. Den ble topp god og dermed fikk jeg føle meg litt svensk og bidra til julaften buffeten her i heimen. 

Ingredienser 4 porsjoner 

420 gram 5 minuttersild. (Det vil si sild i pakke som allerede er tilberedt så de er klare til å brukes) 

1/2 rødløk 

2 dl tykk gresk yoghurt (minst 10%fett) 

1 SS majones 

1 dl fersk finhakked dill

1 teskje eddik 

1 teskje honning 

1 teskje sort pepper 

2 toppede SS revet fersk pepperrot 

Tilberedning

Skyll sliden og kutt den i små biter, ca 2 cm. Skjær rødløken i tynne skiver. Bland yoghurt, majones, dill, honning og pepper i en bolle. Vend inn rødløk og sild og til slutt pepperrot og dill. 

Ha sliden på et glass om du ønsker og la den stå kaldt i et par timer innen den serveres. 

Perfekt å ha på bordet til en 1.juledags brunsj  sammen med knekkebrød 🙂

2 comments

  1. Hei
    Ser deilig ut bortsett fra en ting…. jeg liker ikke dill? Har dj tips om hva jeg kan bytte ut dillen med? God jul.
    Mvh MrsD

    1. Hei Anita! Hmm – jeg har jo ikke selv prøvd å lage den med annet enn dill men jeg tenker kanskje du kan forsøke å bruke kruspersille istedenfor? God jul til deg også 🙂

Leave a Reply