Jordbær og sjokolade i magiske Österlen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Österlen er blitt kalt Sveriges Provence og etter vår første tur dit skjønner vi hvorfor. Provence, Toscana, eller helt enkelt magiske Österlen. Området helt nederst i Sverige med sine store åpne sletter og åkrer, vakre hus og gårder som ligger som smakfullt krydder i alt det grønne.

Vi var invitert på en helg full av mat- og steds opplevelser i Skåne, av og med Visit Sweden, og etter å ha lest om Österlen i D2 i sommer kan jeg si vi mildt sagt gledet oss. Vi kommer til å skrive om alt vi opplevde, og vi starter med våre to første stopp i Österlen, som var en jordbærgård og en sjokoladefabrikk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eriksgården er en stor gård som ligger vakkert til i Österlen, familedrevet som så mange andre bedrifter i området. De driver med bærdyrking og har størst fokus på jordbær, men de har også bjørnebær, blåbær og bringebær. Jeg er langt over gjennomsnittet glad i jordbær. Hver vår gleder jeg meg som et barn til de første norske eller svenske bærene kommer, og i sommer ville jeg så gjerne plukke dem selv, men vi hadde bare uflaks og fikk aldri plukket våre egne bær. Det fikk vi heldigvis gjort her. På Eriksgården begynner de å plukke jordbær i begynnelsen av mai, og de holder på til slutten av oktober.  Tenk å kunne spise selvdyrkede jordbær nesten fram til jul. Jeg passet på å spise så mye jeg kunne mens vi var der, bare for å skape en illusjon om at også min jordbærsesong skal vare lenge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De har også en restaurant på Eriksgården. Eller som de selv kaller det, en bærbuffé, hvor folk kommer langveis fra for å smake på. Her kan du fylle opp tallerkenen med alle de bærene du ønsker deg, i tillegg til marengs, knekk, is, krem og ulike toppinger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi plukket jordbær og spiste bærbufè (hett tips til dessert istedenfor kaker) før vi måtte dra videre til neste stopp, som var sjokoladefabrikken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Österlen Choklad Fabrik ligger to gårder bortenfor verdenskjente Daniel Berlin’s restaurant, som vi hadde gleden av å spise på senere den kvelden. Innehaveren tok i mot oss på den store fabrikken som tidligere har vært barneskole. Nå duftet det svakt av kakao i hele huset; det må være en av de mest behagelige luktene som finnes. Da paret som driver den idag tok over for tre år siden, startet de med å lage praliner. Sjokoladepraliner så gode at det nesten ikke var til å tro. Hvert fyll har sin egen historie. Om du er i Österlen må du nesten dra innom og kjøpe med deg en pakke. I bringebær pralinen får de bringebær fra Eriksgården, noe som også er vakkert med Österlen; nemlig at mange av de små bedriftene samarbeider. De hjelper hverandre med produkter, for å skape enda bedre mat, enda mer unike opplevelser, for og med hverandre. Og med det skape enda større interesser for området.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For et år siden startet sjokoladefabrikken også å produsere sin egen sjokolade, som en av de virkelig få i Sverige. Det vanlige er å kjøpe sjokoladen for så å smelte den om og tilsette egne ingredienser og selge som sin egen. Vi fikk se og høre alt om prosessen “bean to bar”, fra de henter kakaoplanter, tørker dem, og plukker ut kakaobønner. Hvordan kakaobønner blir til kakaonibs, som mange kjenner til fra helsekostbutikker, der det har blitt veldig populært. Tenk at bare det kan smake så godt; en liten knust kakaobønne. I sjokoladen som lages på Eriksgården er det ingen tilsetningstoffer, foruten litt sukker,  i motsetning til den sjokoladen vi oftest kjøper. Vår favoritt var en sjokolade med 74 % kakao fra Tanzania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter besøket på Eriksgården, dro vi til hotellet vårt som skal få  sin egen spalteplass. Det absolutt koseligste hotellet jeg noensinne har vært på. Og i mitt stille sinn bestemte jeg meg for heretter bare å spise sjokolade laget med kjerlighet til kakaobønnen, og helst dyrke mine egne jordbær.

 

1 comment

Leave a Reply