Juleboller

I fjor første juledag bakte vi verdens beste boller hjemme hos Filip sine foreldre i Sverige. Det ble en litt merkelig jul, fordi vi fant ut at jeg var gravid, lille julaften. I tillegg til alle tankene som surret rundt i hodet mitt var ikke matlysten som den pleide, og den sedvanlige svenske julematen som sild og røkt laks sammen med god vin jeg normalt elsker var helt umulig å få ned. Julaften spiste jeg dermed mest vørterbrød med smør og surdeigs knekkebrød med gulost. Ikke så festlig, men godt på sitt sett. Og da vi våknet til et lett ruskevær første juledag fikk jeg lyst til å bake.

Hjemmelaget bakverk er jo blant det beste som finnes enten man er gravid eller ei.

Julebollene ble en suksess i hele familien og vi har bakt de mange ganger siden. I år har vi prøvd oss på en litt ny vri, nemlig å lage vaniljekremen med søtkondisert melk istedenfor vanlig melk. Kondensert melk kommer i små hermetiske bokser og er melk hvor mesteparten av vannet er fordampet, slik at melken blir tykkere, men næringsinnholdet er ganske likt. Det er en topp erstatning for melk i kaker og søtsaker. Siden den er søtet trenger du heller ikke bruke sukker i kremen.

Så her kommer oppskrift på våre deilige juleboller, med vaniljekrem laget med søtkondensert melk.

Ingredienser

100 gram smør

3 dl melk 

1 dl sukker

50 gram gjær

8 dl hvetemel

1 teskje vaniljesukker

1 teskje kardemomme

Vaniljesaus

2 dl søtkondensert melk 

2 eggeplommer

2 ss potetmel

Frøene fra en vaniljestang 

Topping:

2 dl opphakkede mandler

1 egg til pensling

litt smør

perlesukker

Tilberedning

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett  melken og la det varmes til 37 grader. Ha gjær i en bakebolle og bland inn smør og melkeblandingen. Tilsett kardemomme, sukker, vaniljesukker og mel – men hold tilbake et par desiliter av melet. Rør godt sammen. Tilsett resten av melet og kna til en deig. Om den er for løs tilsetter du ennå litt mer mel. La deigen heve på et lunt sted i ca 30 minutter, så den dobles i størrelse.

Nå kan du lage vaniljekremen. Bland søtkondensert melk, potetmel og eggeplommer i en liten kasserolle. La blandingen varmes opp mens du rører rundt hele tiden. NB, det er viktig at det ikke begynner å koke. Rør rundt helt til kremen begynner å tykne. Når den er tykk tar du den av platen, tilsetter vaniljestang, og lar den avkjøle.

Når deigen har hevet tar du den ut av bakebollen og former ca 15 boller. Legg de på en stekeplate dekket med bakepapir og la bollene heve i ca et kvarter. Lag så en grop i hver bolle som du fyller med vaniljekrem. Bruk fingrene til å brette litt av deigen over vaniljekremen. Pensle bollene med egg, og strø over hakkede mandler. La bollene steke i ovnen på 250 grader i ca 10 minutter. Ta ut bollene, pensle med litt smør og strø på perlesukker.

5 comments

 1. Hei, disse ser deilige ut! Men det er noe i oppskriften som jeg stusser litt på; her står det at jeg skal ha søtkondensert melk også i deigen? Altså ikke vanlige 3 dl melk og 1 dl sukker som angitt?
  Takknemlig for svar, hilsen
  Randi

  1. Hei Randi,

   det hadde lurt seg inn søtkondisert melk i tilberedningen, det er rettet opp nå.Skal være vanlig melk slik det står på ingrediens lista 🙂

 2. De er fantastisk gode ! Helt klart en favoritt.
  Tove

  1. Godt å høre Tove 🙂

Leave a Reply