Juleboller

God jul alle sammen! Håper dere har hatt en deilig helg så langt, uansett hvordan julen ser ut. 

Her i Onsala har vi spist skinkemacka på vörtbröd med sennep. Pølser, kjøttboller og rødbetesalat, sild og laks, ost, og “dopp i grytan” – en av de aller eldste svenske julerettene. Svært mye godt, og koselig svensk julemat. 

Snø fikk vi ikke til jul, tvert imot har det vært varmegrader og gråvær. Men heldigvis kan man dra ned til havet her vi er, og havet er like vakkert uansett vær og vind. 

Da vi våknet opp i dag fikk jeg plutselig lyst på boller. Kanskje ikke det vanligste å lage 1.juledag- men samtidig føltes det helt perfekt å la huset fylles med duften av hvetebakst. 

Vi laget hveteboller med vaniljekrem og mandeldryss, bedre blir det vel egentlig ikke. 

Disse kan du lage om du har litt ekstra tid nå i romjulen og vil lage noe godt til familien eller venner, eller bare til deg selv 🙂

Ingredienser

100 gram smør

3 dl melk

50 gram gjær

1 dl sukker

9 dl hvetemel

1 teskje vaniljesukker

1 teskje kardemomme

Vaniljesaus

2 dl melk

2 eggeplommer

2 ss potetmel

2 teskjeer vaniljesukker

Topping:

2 dl opphakkede mandler

1 egg til pensling

litt smør

perlesukker

Tilberedning

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken og la det varmes til 37 grader. Ha gjær i en bakebolle og bland inn smør og melkeblandingen. Tilsett sukker, kardemomme, vaniljesukker og mel – men hold tilbake et par desiliter. Rør godt sammen. Tilsett resten av melet og kna til en deig. Om den er for løs tilsetter du ennå litt mer mel. La deigen heve på et lunt sted i ca 30 minutter, så den dobles i størrelse.

Nå kan du lage vaniljekremen. Bland melk, potetmel og eggeplommer i en liten kasserolle. La blandingen varmes opp mens du rører rundt hele tiden. NB, det er viktig at det ikke begynner å koke. Rør rundt helt til kremen begynner å tykne. Når den er tykk tar du den av platen, tilsetter vaniljesukker, og lar den avkjøle.

Når deigen har hevet tar du den ut av bakebollen og former ca 15 boller. Legg de på en stekeplate dekket med bakepapir og la bollene heve i ca et kvarter. Lag så en grop i hver bolle som du fyller med vaniljekrem. Bruk fingrene til å brette litt av deigen over vaniljekremen. Pensle bollene med egg, og strø over hakkede mandler. La bollene steke i ovnen på 250 grader i ca 10 minutter. Ta ut bollene, pensle med litt smør og strø på perlesukker.

Spis, nyt og kos deg!

 

Leave a Reply