Julens syltetøy

I skrivende stund sitter vi på toget mot Göteborg- hvor vi skal feire julaften og ha noen deilige siste førjuls dager. For meg som alltid ringte julen inn med Astrid Lindgrens julefortellinger passer det fint å være omkranset av det svenske språket og tradisjonene i tiden før og rundt jul.

Når vi skal ut å reise passer jeg alltid på å ikke ha mat igjen i kjøleskapet som kan bli dårlig. Enten spiser vi det opp eller så gir jeg bort det vi ikke får spist. Jeg kikket inn i kjøleskapet i går og så et par epler blant annet, som hadde behov for å bli brukt. 

Eplesyltetøy er alltid en god ide å lage av epler man har til overs, men siden det er jul ville jeg lage noe mer julete. Tørkede dadler er svært rike på jern i tillegg til at de gir en naturlig sødme om man bruker det i bakst. Jeg hadde en pose dadler liggende i en skuff og tenkte at det kanskje kunne være veldig godt, å blande dadler og epler. Og det ble det. Et søtt og godt syltetøy å ha på rista brødskive med smør til frokost. 

Så her kommer oppskriften på Eplesyltetøy med dadler til jul.

Ingredienser

4 epler 

150 gram dadler

1 kopp vann 

Tilberedning

Skrell eplene og kutt dem i biter. Ha eplebiter, dadler og vann i en gryte og la det koke opp på komfyren. Skru så ned varmen og la det stå å småputre i ca 20-30 minutter mens du rører rundt i blant. Om det ser ut som syltetøyet svir seg før det er ferdigkokt har du på litt mer vann. Når dadler og epler er kokt god sammen har du det i syltetøyglass eller en skål. Så er det bare å oppbevare det i kjøleskapet til det skal spises.

Leave a Reply