Fotosnack!

Vi får en del frågor om vilket kamera vi använder och hur vi tar våra bilder, så jag tänkte att jag skulle ge er en liten inblick i detta, och förhoppningsvis inspirere dere med noen enkle knep.

För att gå rakt på sak och kort om det tekniska så använder jag en Nikon d750, detta är vad man kallar en fullformats-kamera i den digitala världen. Fullformat kamera hänvisar til sensorns störrelse, som i detta fallet är en större sensor än feks en kamera med en så kallad “cropped sensor”, som er en mindre sensor, eller bildebricka om man vill förenkla det. Dessa två varianterna är de vanligaste man stöter på där ute. Jag gillar fullformat för det ger mig ett större djup i bilden, och i mina fotografier är det helt essentiellt, da et djup i bilden lätt tenderar til att göra motivet mer levande, och lättare tas emot för betrakteren. Jag kommer inte gå vidare in på tekniska aspekter gällande detta, då jag vill fokusera på annat, som är mer lätt-tillgängligt för gemene man där ute.

Det allra viktigaste med din utgangspunkt som fotograf menar jag är val av objektiv. I mitt fall har det alltid handlat om att ta bilder som folk kan “gripa fatt” , alltså få en förnemmelse av att vara delaktig i det man ser. En beskrivelse jag ofta använder som jag också skrev ovan, är levande. Om du fotograferar mycket mat och rum som det är i mitt fall, känner jag att detta blir extra viktigt då motiven i bilden står ofta väldigt still. Då är det viktigt att atmosfären i bilden andas, och inte blir för “grå” eller stiv i stilen.

Mitt naturliga val av objektiv har alltid varit 50mm, och gärna med en lav bländaråpning. Många hävdar 50mm är det närmaste man kommer det vårt öga ser. 35mm kommer också tätt inpå, men detta är ett litt vidare objektiv, och det passar också många. Det finns också personer som upplever 85mm som något väldigt naturligt(med 85mm kommer du närmare inpå motivet och perspektivet fjärnar mer av omgivningen runt motivet). Mitt absoluta råd är att köpa sig ett objektiv med en fast brännvidd (alltså 50mm, 35mm etc), och inte ett objektiv med zoom, där du feks kan gå från 24mm-70mm. Anledningen till detta är att du med en fast brännvidd i starten, lär känna din kamera och objektiv på ett helt annat sätt, tillslut vill du veta vad din kamera kommer se utan att behöva se genom sökaren. Men den viktigaste aspekten för min del är en lav bländaråpningen, som för mange hobbyfotografer ofta er det viktigaste elementet, og det man helst vill lära sig mer om. Det handlar just om potensialet för objektivet att fjerna bakrunden(gjöre den uklar) fra hovedmotivet, samt ha tillgång på mer lys, så om du fotograferar mye i naturligt lys(hvilket jeg gjör) vil du kunna ta bedre bilder når tillgangen på lys er liten, vilket gör att det feks blir enklare å skape en delikat kvällsstämning. En veldig fin kombinasjon om man vill lära sig att fotografera på den måten er att köpa ett 50mm objektiv med en blenderåpning på f1.4.

I samband med kameran som verktyg, är det lyset som sätter stämningen i bilden. Fotografi handlar i stor mån om att lära sig hvordan lyset uppträder och hur man ska förhålla sig till det för att få det uttrycket man önskar. I matfotografi som vi tar mest i denna bloggen använder jag nästan alltid lys fra et vindu. Om jag fotar et dekket bord, har jag det stående cirka en meter fra vinduet, og at lyset treffer motivet fra sidan. Det gir ofta et behaglig lys med god kontrast, som i seg gir maten en glöd. Her kan man experimentera mye, men å starte med ett vindu som lyskilde, cirka en meter fra motivet du ska fotografera, så att lyset kommer litt ovanifrån fra sidan, vil gi deg gode resultater. Verdt å anmerke, släck all kunstig lys inne i rommet, så lenge du ikke bevisst vil mikse disse to, men det vil man ofta ikke, da det sjeldent gir fine resultater. Allt handlar om å kontrolle lyset, å vite hvor det kommer fra.

Kort avslutt och ett sista tips er om ståsted når du tar bilder, noe som er veldig vanlig för mange amatör-fotografer är att man tar bilder lite för mycket ovan ifrån och ner, pröv att sänka kamera lite och ta bilder med motiv och kamera i samma höjd. Bara en sånn liten justering vill kunna göra dina bilder mer professionella än tidigare. Detta vill också bidra till att göra perspektivet och motivet mer riktigt i forhold till det du ser.

Ha en fin helg, og knips knips ivei!

 

 

Leave a Reply