Klippfiskrøre, fra Venezia til Oslo

IMG_0003

Den første ferien Filip og jeg dro på sammen var til Italia. Vi fløy til Venezia, og var det et par døgn før vi tok toget gjennom landet til Nord Italia, nærmere bestemt Cinque Terre, som jeg har skrevet om før, Minner fra Cinque Terre. Det er alltid litt nervepirrende å skulle dra på sin første ferie sammen, man vil liksom at alt skal være perfekt, helt til man innser at ting ikke behøver være perfekt for å ha det bra, og at det som regel ikke blir helt perfekt om man strever litt for mye etter å oppnå det “perfekte”… Nå skal det sies at dette ble en utrolig fin ferie med mange uforglemmelige opplevelser og minner.

Men Venezia er en utfordrende by, selvom den er magisk på mange måter.

Den er så ekstremt turistifisert, og det er vanskelig å ikke bli fanget i mylderet av folk, trange gater og forvirrende struktur, slik at man til slutt kapitulerer og ender opp på en restaurant med dårligere italiensk mat en du sikkert får i Polen. Vår første kveld ble sånn. Jeg hadde gledet meg til italiensk mat i flere uker og jeg tror nesten jeg begynte å gråte da jeg skjønte vi ikke kom til å få et bra måltid etter at brødet som kom på bordet var så tørt at vi ikke kunne spise det. Mest av alt var jeg så skuffet fordi vi jo var i denne romantiske byen og så ble middagen helt feil. Men, etter litt italiensk gelato ble alt bedre, og Venezia om kvelden er helt magisk vakkert.

Dagen etter startet vi på ny frisk. Jeg hadde fått et tips fra en Venezia kjenner om en liten bar, gjemt bort fra alle turister, i en liten gate ved en av de mange kanalene som går gjennom byen. Der serverte de klippfiskrøre på baguette, sammen med en lokal markjordbærvin, som skulle være helt fantastisk. Vi holdt nesten på å gi opp da vi aldri fant stedet, men vi ga oss ikke. Jeg ville finne dette autentiske stedet og oppleve det ekte Venezia. Og til slutt fant vi det. En helt random bar, ingen ting som tilsa at de skulle ha magiske ting å by på ved første øyekast. Men det hadde de. Det er en av de beste smaksopplevelsene vi har hatt. Klippfiskrøre, baguette og markjordbærvin. Tiden sto stille, og Venezia ga oss det romantisk minnet jeg ønsket meg.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Det har gått to år, og det var først da vi var på den lille franske ostebutikken og fikk servert gratinert klippfiskrøre tanken slo meg om å lage det selv. Så, i går kjøpte vi ferdig utvannet klippfisk på mathallen, en god flaske vin, og laget vår egen klippfiskrøre.

DSC03124 DSC03136

Du trenger til 2 pers:

Cirka 400 gram utvannet klippfisk. Du kan også kjøpe fisk du må vannet ut selv, dette tar 2 dager. Eller du kan kjøpe tørrfisk, om de ikke har klippfisk. Da gjelder det bare å salte fisken selv, før du koker den.

1/2 kopp matfløte

Et par skjeer smør

2 hvitløksfedd

Parmesanost

Landbrød eller surdeigsbrød

DSC03152

DSC03175

Sånn gjør du:

Vi kjøpte frossen klippfisk. Når den er tint koker du den i en gryte med 1-2 ss smør, i ca 8 minutter, til fisken er myk. Hell i en halv kopp fløte og 1-2 oppkuttede hvitløksfedd. Ha blandingen i en stavmikser, og miks til alt er en fin pure. Ha blandingen over i en litt dyp ildfast form. Riv et tynt lag parmesanost over, og gratiner i ovnen på 250 grader til toppen har fått en gylden skorpe, i ca 15 minutter. Ta den ildfaste formen ut av ovnen, og server klippfirksrøren på ferskt eller ristet brød, sammen med en god hvitvin.

DSC03195

Dette er faktisk så godt at jeg vil servere det neste gang vi har gjester.

Leave a Reply