Knekkebrød til jul

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I sommer besøkte Filip og jeg Grøndalen gård hvor de bla produserer osten “Nyr”. Gården ligger vakkert til på Auli, og er en økologisk drevet bedrift med fokus på dyrevelferd, og det var utrolig fint å bli vist rundt på gården av bonden selv, Hans Arild, som fortalte hvordan de passer på kuene og kalvene sine og gir dem det beste livet de kunne fått, samtidig som de produserer melk som blir til produktene vi spiser og drikker.

Vi tilbragte en ettermiddag og kveld der, og drømte om at vi selv bodde på en gård, der det bare er stillhet og ro og vakker natur så langt øyet kan se. Man føler på en måte at man får en pause fra den moderne verden man ellers er fanget av, når man kommer til et slikt sted: Alt føles så fredfullt – og det er deilig, samtidig som man (les jeg) kan kjenne en lett vemodighet over det at man så lett lar seg påvirke av alt stress og press, i hverdagen og det livet man lever, i byen og nåtiden.

Vi laget flere gode retter den dagen med osten nyr som ingrediens. Det er en veldig deilig (og sunn) ferskost, som man kan bruke i både salater, middagsretter eller på brødskiven. Her får du oppskrift på mine hjemmelagde knekkebrød, toppet med Nyr, spekeskinke og vårløk. Kan serveres som en forett, snacks, eller som en rett til en julebrunsj  🙂

Du trenger:

1 boks nyr

1 pakke spekeskinke

1 bunt vårløk

knekkebrød

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hjemmelagede knekkebrød:

1 kopp gresskarkjerner

1 kopp sesamfrø

1 kopp linfrø

1/2 kopp mandelmel

1 skje fiberhusk 

litt salt

 2 kopper vann 

Sånn gjør du:

Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og bland sammen. Tilsett først en kopp vann også en til, bare pass på å hell litt etter litt og bland slik at det blir en ikke for tørr røre men heller ikke altfor flytende. På en stekeplate legger du et bakepapir som du smører med olje også smører du røren utover i et tynt lag, pass bare på det ikke blir for tynt så de sprekker! Stek dem i 10 min på 175 grader. Ta brettet ut av ovnen og skjær deigen i ruter, så store som du vil ha knekkebrødene. Sett dem så inn igjen i ovnen og stek i ca 30 minutter til de er gylne og sprø. Ta dem ut, avkjøl og brekk fra hverandre.

Når de er kjølnet tar du en klatt nyr oppå hvert knekkebrød, legger en skive spekeskinke over og topper med litt purreløk. legg på fat og server!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Leave a Reply