Kremet tomatpasta med deilig dessert

I samarbeid med Gryr

Er vi ikke alle hele tiden på jakt etter deilige og ikke altfor kompliserte retter vi kan lage til middag gjennom uka, enten man er 1, 2,3 eller 6 til bords?

Det er i alle fall jeg og jeg blir like glad hver gang jeg kommer på en god middag som alle setter pris på og som både føles sunn og digg samtidig.

Pasta er for min del den ultimate hverdagsmiddagen. Eller helg for den sags skyld… Det finnes så uendelig mange varianter å velge mellom, små eller store tvister du lett kan gjøre så rettene ikke blir ensformige heller. De fleste voksne liker pasta, de fleste barn liker pasta- det finnes vel egentlig få som ikke liker pasta!

En langtidskokt tomatsaus danner ofte utgangspunktet for mine pastaretter. Både fordi jeg elsker tomatsaus – og fordi det er så genialt at den kan stå å koke for seg selv på svak varme mens du gjør annet; den blir bare bedre jo lenger den koker, alt fra tretti minutter til to timer er fint.

I dag laget vi en liten vri på den klassiske tomatsausen ved å gjøre den kremet. Det er faktisk supergodt, gir en rund og god smak til tomatene. Vi brukte et plantebasert alternativ til fløte fra Gryr som viste seg å passe perfekt.

Gryr Til Matlaging har akkurat samme bruksområde og effekt som vanlig fløte. Så hvis du har lyst på en ordentlig plantebasert middag vil jeg absolutt anbefale å teste produktet. Smaken var mild og rund og nøytral og passer like godt i varme retter som når den piskes.

Derfor bestemte vi oss også for å lage en vri på vår nylige favoritt eplegalette, så vi laget små porsjonskaker med krem bestående av det plantebaserte alternativet til fløte, tilsatt vaniljestang. Mmmm. Så godt!

Kombinasjonen pasta penne med kremet tomatsaus og mini eplegalette med krem er å anbefale og her kommer oppskriften.

 

Kremet tomatsaus pasta

Ingredienser 

250 gram pasta penne, fullkorn eller vanlig pasta  

2 bokser hele hermetiske tomater 

2 ferske tomater 

3 store fedd hvitløk 

Frisk basilikum

1/2 ss rørsukker 

Olivenolje 

Salt 

Pepper 

Ca 2 dl Gryr Til Matlaging

Parmesanost til servering 

Tilberedning 

Kutt hvitløken i tynne skiver og ha i en dyp panne med en god klunk olivenolje. Stek hvitløken til den har en gyllen farge. Hell over boksene med hermetiske tomater. Ha i rørsukker, en halv kopp vann, litt salt og pepper  og en liten neve oppkuttet basilikum. La tomausausen koke på svak varme så lenge du ønsker, minimum en halv time. Følg litt med på sausen underveis, om den virker bli tørr kan du ha i litt olje, eventuelt litt vann, men den skal koke en del inn. Mot slutten av koketiden har du i det plantebaserte alternativet til fløte, og rører godt sammen.

Kok pastaen i lettsaltet vann i ca ti minutter, eller hvor lenge det står på pakken. Pastaen skal være al dente, altså ferdig men med litt tyggemotstand. Hell av vannet og bland pastaen med den kremede tomatsausen.

Server pastaen med fersk raspet parmesanost og frisk basilikum.

Mini eplegalette med plantebasert alternativ til fløte smaksatt med vaniljestang 

Ingredienser

3 dl hvetemel

1 ss rørsukker + rørsukker til topping 

En klype salt 

100 gram kaldt smør + 50 gram smør til topping  

1 egg 

Ca 2 dl Gryr Til Matlaging

1 vaniljestang 

Tilberedning 

Start med å lage mørdeigen. Bland alle ingrediensene og bruk gjerne hendene. La deigen hvile under plastikk i kjøleskapet i ca 30 minutter. Mens deigen hviler skreller og kutter du eplene i tynne skiver.

Legg et bakepapir på en stekeplate. Del deigen i små deler og trykk ut porsjons kaker. Deigen skal være så tynn som mulig. Brett kantene på deigen inn mot midten så du får en kant nesten som på en pizza. Legg epleskiver bortover paletten. Smelt smør i en liten gryte og la det brunes lett. Hell smør over epleskivene og dryss rørsukker på toppen.

Stek eplegaletten midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter, avhengig av ovn. Deigen skal bli gyllen men ikke brent.

Mens kakene steker visper du det plantebaserte alternativet til fløte med en elektrisk eller håndvisp. Når du har fått krem vender du forsiktig inn frøene fra vaniljestangen. De får du ut ved å kutte vaniljestangen i to og skrape ut frøene med en kniv.

Server paletten med en dæsj vaniljekrem.

Leave a Reply