Krepsefiske i Göta Kanal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kräftskiva er en traditionell svensk fest i sammenheng med kräftfiskesesongen under sensommeren og høsten. Her hjemme i Norge begynner også kräftfiskesongen i august, og kräftskiva kalles “krepselag”. Men det er en mye større tradisjon i Sverige enn i Norge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da vi var i Sverige forrige helg, reiste vi fra sjøkrepsfiske i Smøgen, til Lyrestad, ved Göta Kanal, hvor vi fikk være med å fiske innsjøkreps. Innsjøkreps er mindre en sjøkrepsen, og når de kokes blir de mørkerøde. De smaker også forskjellig fra sjøkreps, så egentlig vil jeg si de ikke har så mye med hverandre å gjøre foruten at de heter kreps begge to.

Filip som har vokst opp ved havet har alltid spist sjøkreps, og det er også det jeg har smakt, når vi har vært på besøk der. Innsjøkreps hadde jeg derimot et billedlig forhold til, og minner om, da jeg som liten levde meg sterkt inn i Astrid Lindgren sitt univers, og husker kapittelet der barna i Bakkebygrenda fisker kreps om natten – og har kräftskiva, med de små røde krepsen. Så det å endelig skulle få både fiske og smake disse små røde eventyrkrepsen var veldig spennende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi bodde på et utrolig koselig hotell i Lyrestad som het Norrqvarn Hotell & Konferens, som virkelig er å anbefale om du er i de traktene. Et stort gammelt hus, som ligger langs kanalen. Göta Kanal i seg selv var en fantastisk opplevelse, der den ligger midt inne i det svenske landet. Langs med hele kanalen er det lange flate stier som er helt perfekte å sykle på. Du kan leie sykler på hotellet, og være med å fiske kreps, om du er der i sesong.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi følte oss som spente barn der vi kastet burene ut i kanalen, for så å vente noen timer før vi kunne se om vi hadde fått kreps. Det var ikke midt på natten som i Astrid Lindgrens fortelling, men det var stemningsfullt allikavel. Ventetiden brukte vi til å sykle opp og ned langs kanalen, så vi fikk både sett mer av den vakre naturen, og bygget opp apetitt til kräftskivan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilberedningen av kreps foregår slik at den levende krepsen ligger i et vannbad et døgn, – deretter tas de ut for å kokes. De legges i når vannet koker, i kun 6 minutter. Krepsen vi fikk servert var kokt i vann, øl, salt og dill. Det smakte himmelsk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellet hadde dekket til et nydelig bord for oss, ute langs kanalen. Der sto det bugnende ostefat fra Sivans ost, det var flere ulike brød og baguetter, en utrolig god västerbottenpai med rogn og creme fraiche som er tradisjon på kräfstkiva, i tillegg til hotellets hjemmebakte foccacia med kantarell. Den var vi så heldige å få oppskriften på så vi kan bake den her hjemme. Om det blir i nærheten av hvor god deres var deler vi oppskriften med dere. Så var det aioli, gubbröra (ansjos, kokt egg, dill og gressløk) og kreps. Store fat med nydelige nykokt røde kreps.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krepsefiske og kräftskiva i Sverige er en opplevelse, men det kan fint lages her hjemme også! Det er nå det er sesong, så vi anbefaler å stelle istand en kveld med nykokt kreps, øl og snaps med venner eller familie.

Denne turen var sponset av Visit Sweden

                             

 

Leave a Reply