Kveldskos

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Av og til om kvelden da jeg var liten laget pappa ostesmørbrød til oss istedenfor vanlige brødskiver til aftens. Det var ingen fancy greier, men det var fantastisk godt. Og koselig. For ostesmørbrød er skikkelig kosemat. Pappa tok det brødet vi hadde, la på salami eller leverpostei, og så ost på toppen. Inn i ovnen og så var det bare å sette tennene i med et godt lag ketchup på.

Noe av det som er så topp med ostesmørbrød er at du nesten alltid har det du trenger hjemme for å lage det. Det funker med lyst brød, det funker med mellomgrovt brød, og det funker med helt grovt brød. Nesten all hvitost passer, og du kan variere kjøttpålegget etter hva du har i kjøleskapet; salami, skinke, parmaskinke, eller leverpostei som pappa laget 🙂 Har du friske tomater er det veldig godt å putte oppå, men det kan også varieres, med for eksempel ananas på boks, eller et krydder du er glad i.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi spiser stort sett sen middag, fordi jeg best liker middag når alle dagens plikter er unnagjort, og man bare kan senke skuldrene, og nyte maten. Men iblant er det jobb eller andre hendelser som gjør at middagen blir tidligere. Eller at du rett og slett ikke orker å lage en ordentlig middag. Og da kan man lage kveldsmat, som nesten er ennå bedre en middag. Det er lite som slår et deilig ostesmørbrød. Og det er nesten rart hvor mye brødskiva forandrer seg bare ved at osten smelter på toppen.

I dag er det faktisk verdens brøddag av alle ting, så hva passer vel bedre en å la deg inspirere til et godt ostesmørbrød til kvelds?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser:

Så mange skiver brød du ønsker. Min erfaring er at man spiser mange fler en man ellers gjør med vanlig brødskive.

Smør

Ost. Her varierer vi altså med det vi har. Gauda, Norvegia, eller Jarlsberg funker alle veldig fint, men også mer spesielle oster.

Skinke.

Sennep, jeg liker dijonsennep best, den er ganske kraftig i smaken.

Friske tomater

Basilikum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilberedning:

Skjær vanlig tykkelse på brødskivene. Sett ovnen på 200 grader. Smør på et lag smør på hver skive, legg deretter på et lag skinke, og så et godt lag med ost. Stek skivene i ovnen til du ser at osten har smeltet ordentlig. Ca 10 minutter. Ta ut skivene og server med sennep og friske tomater. God kveld, og verdens brøddag 🙂

5 comments

  1. Jeg kom over bloggen deres for to dager siden, og har siden da vært fortapt! Dette er bloggen jeg har lett etter – en blogg med ekte matglede, fantastiske bilder og inspirerende tekster! Nå har jeg mange matopplevelser foran meg, takket være dere! Men, jeg har et ønske til blogginnlegg; hvilke basisvarer burde man alltid ha på kjøkkenet?

  2. Et stort leve og hipp-hipp-hurra for ostesmørbrødet som aldri har fått honnøren det fortjener! Jeg er så heldig at jeg er venninne med selveste ostesmørbrød-dronninga. Hun kan selvsagt ikke avsløre alle sine hemmeligheter. De ligger nedarvet i rangen, men jeg har smugtittet og sett at hun steker det i panna. Dobbelt. Dermed blir det ekstra sprøtt!

    1. Helt enig at ostesmørbrødet bør få mer plass! Og bra med tips, da skal vi steke den i panna en gang også 🙂

Leave a Reply