Laksemiddag

Nytt år. Nye muligheter. Eller bare muligheten til å fortsette på den flyten du allerede har. Mange snakker om nyttårsforsett, blanke ark og masse punkter på hva året som kommer skal bringe. Selv er jeg ikke så god på å lage punkter eller forsetter, jeg tror jeg heller forsøker å forbedre og endre ting jeg ønsker annerledes generelt igjennom hele året. 

Men akkurat som med juleønsker er det jo fint med en liste over ønsker, så lenge det ikke blir forventinger om ting som bare vil skuffe. 

Vi med denne bloggen er opptatt av å gjøre hverdagen så fin som mulig. Klart man kan glede seg til en helg, en fest, en ferie eller en begivenhet, men det blir fort til at man bare går å teller ned til det som skal skje, og glemmer detaljene i dagen som er her akkurat i dag. 

Vi hadde lyst på fisk og da laget jeg en av mine absolutt favoritter, som er en variant av sashimi med tilbehør. Jeg pleier å kjøpe salmalaks eller annen laks som er bra til sushi når den er på tilbud, og fryse den ned, slik at jeg alltid har laks hjemme. Denne retten er så smakfull og enkel å lage. Og har du rester blir det en perfekt liten lunsj til dagen etter. I tillegg til ris har jeg brokkolini som tilbehør, det er små tynne brokkoli som smaker litt søtere og har ennå mer antioksidanter enn storebroren. Svært godt. 

Ingredienser (2 pers) 

2-300 gram laks 

1/2 mango 

1 moden avokado 

1 rød chili 

1 lime 

Kokosolje (du kan bruke olivenolje)

Koriander 

Vårløk 

Sorte sesamfrø

Ris. Sort, brun eller hvit 

Soyasaus 

Hoisinsaus

Syltet ingefær 

1 pakke brokkolini

2 fedd hvitløk

Tilberedning 

Start med å koke risen. Jeg bruker en del ris og to deler vann. Kokes på svak varme til alt vannet er fordampet. (Det står som regel brukerveiledning på ris pakken også) 

Varm opp kokosoljen i en stekepanne og stek laksen kort på hver side. Maks 1 min på hver side. Den skal kun få en stekekant og eller være helt rå inni. Skjær laksen i tynne skiver, og legg skivene utover et flatt fat. Kutt avokado i skiver og legg i midten. Mango skjærer du i terninger og legger oppå avokadoen. Kutt 1/2 chili og et par vårløk i små skiver og dryss over fatet. Kryst saften av en lime over og avslutt med frisk koriander og sorte sesamfrø. 

Kok brokkolini i lettsaltet vann. Ha kokosolje i stekepanna og varm opp. Kutt hvitløksfeddene og den andre halvdelen av chilien i strimer, og stek i et par minutter før du tilsetter brokkolinien. La den steke videre et par minutter før du har den i en bolle. Dryss over sorte sesamfrø og litt salt.

I en skål blander du 3 teskjeer hoisinsaus, 4 teskjeer soyasaus og saften av 1/2 lime. 

Server laksen med ris, ingefær, saus og brokkolini. 

Leave a Reply