Lasagne på hytta

Vi har hatt et døgn på hytta med dugnad og stenging for vinteren. Raking av løv, saging av trær og bålbrenning. Hytta tar ganske lang tid å få varm på denne tiden av året, så vi kom tidlig på ettermiddagen i går for å sette på ovner og peis, så vi skulle slippe å fryse gjennom natta.

Det er så fint og stemningsfullt å være her på øya denne tiden av året. Jeg har mange barndomsminner fra høstferier på Veierland, alt er så stille, som om øya har gått i dvale og venter på sommeren. Gule og oransje blader overalt som faller til bakken, en etter en. 

 Å sitte inne foran peisen her om kvelden etter å ha vært ute en stund er en helt egen følelse. Ingen TV eller Mac eller musikk som spiller, bare lyden av trærne som blåser utafor, og veden som spraker i peisen. 

Til middag laget jeg lasagne, kanskje en av de aller beste tingene jeg vet om å spise når det er kaldt ute og du vil ha noe godt. Det tar litt tid å tilberede, så det passer fint som helgekos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hytta var fremdeles såpass kald at vi spiste foran peisen. Men hva er vel bedre en hjemmelaget lasagne, et godt glass rødvin og flammene som brenner foran øynene. 

Denne lasagnen er beregnet til 4 personer. Har du rester smaker den like godt dagen etter 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser: 

500 gram kjøttdeig 

Fullkorn lasagneplater 

2 bokser med hermetiske hakkede tomater 

2 store gulrøtter 

1 pose spinat 

1 løk 

4 fedd hvitløk 

Noen kvaster basilikum 

Olivenolje

Salt 

Sort pepper 

1 boks ricottaost 

1dl hvetemel 

50 gram smør

Lett eller helmelk 

Norvegia ost 

2 dl parmesanost 

Salat, grønnkål og bladsalat 

Gresskarkjerner 

Blåmuggost 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilberedning: 

Hakk løk og hvitløk og stek i en stor panne med litt olivenolje. Tilsett kjøttdeig, en klype salt og pepper og la det hele steke et par minutter. Ha oppi boksene med tomater, samt basilikum, opphakkede gulrøtter og spinat. La det hele surre på svak varme mens du lager ostesausen. 

Ostesausen lager du ved å smelte smøret og blande inn mel. Spe deretter på med litt og litt melk, så sausen ikke klumper seg men blir tykk og fin. Ca tre, fire desiliter. Ha oppi boksen med ricotta ost og parmesanosten og rør rundt med en visp. 

I en stor ildfast form legger du først et lag med kjøttsaus. Deretter et lag med ostesaus, og så et lag med lasagneplater. Platene skal ligge tett i tett men ikke gå over hverandre. Jeg bruker å legge de hele platene i midten og så brekke av platene på sidene så de går helt ut i kanten av formen, og dekker hele sausen. Gjenta prosessen med kjøttsaus, ostesaus og plater helt til du når toppen av formen. Men det aller øverste laget skal du ikke legge plater på, altså kun saus. Der legger du isteden et lag med skiver av Norvegia ost så du får et ostelokk. 

Stek lasagnen i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter, til ostelokket er gyllent. 

Lag en enkel salat av grønne blader, en klunk olivenolje, ristede gresskarkjerner og litt dryss av blåmuggost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply