Momo 90 år

I dag fyller Momo 90 år. Hun har vært en fighter hele livet, etter at hun fikk poliovirus da hun var bare et par og tyve år, og etter nærmere et år på sykehus måtte innfinne seg med et annerledes liv fysisk enn hva hun hadde hatt tidligere. I dag er det ikke så mange muskler igjen i kroppen hennes. Men sinnet er fremdeles klart, og gleden over baileys og linsekake holder henne gående. 

Linse er kaken Beste alltid bakte, til spesielle anledninger som bursdager og fester. Siden Momo alltid har vært svak var det nemlig Beste som sto for både matlaging og kakebaking i deres hushold, og han var en mester på kakebaking. Når vi barnebarna hadde bursdag fikk vi velge hvilken kake han skulle bake, og jeg valgte alltid linse. 

I dag kjøper vi linser til Momo på nærmeste bakeri, fordi Beste dessverre ikke lenger er der til å bake den. Men siden hun fylte 90 år og vi skulle ha fest med de nærmeste, bestemte jeg meg for å bake linsen etter Beste sin oppskrift. 

Det tok litt tid men det var det verdt. Linsen smakte som Beste’s pleide å gjøre, og hver bit forsvant til en festglad liten gjeng på Frogner pleiehjem. 

Her får dere oppskriften, på verdens beste Beste sin hjemmebakte linse:

Grunndeigen: 100 g smør, 25 gram sukker, 1 eggeplomme, 125 gram hvetemel. Gang alle ingredienser med 2, altså det dobbelte, for da får man nok deig til å legge lokk på toppen over eggekremen.

Rør smør og sukker hvitt, arbeid inn egg og mel.  Sett deigen kaldt (den skal nedkjøles litt før den arbeides ut.)

Lage så eggekremen i en gryte: 

3 eggeplommer. 2 ss sukker. 1 ss hvetemel, 3 dl fløte, 1 ss maizena og ca 2 ss vaniljesukker (etter smak og behag) Blandes sammen i gryta og varmes opp under stadig omrøring, nesten til kokepunktet.

Blandingen skal ikke koke opp, men blir tykkere mens man rører, og taes av platen før det begynner å koke.  Kremen avkjøles mens du begynner å jobbe med selve deigen.

Bruk en middels stor paiform og ta litt over halvparten av deigen og kjevle ut som bunn. 

Bruke gjerne tynn plast (som i en frysepose) under deigen og oppa deigen mens du kjevler for at den skal beholde konsistensen.

Når du hare kjevlet den ut fjerner du forsiktig plasten på toppen og vender bunder opp ned i formen ved hjelp av plasten den ligger på (lettere å håndtere deigen da).

Trykk bunnen litt opp etter sidene på formen, hell eggekremen oppi og kjevle resten av deigen på samme måten som bunnen og legg den som lokk over eggekremen.

Stek linsekaken på 200 grader i ca 20 – 30 min.

Håper det smaker, mange hilsener fra Frogner Pleiehjem 🙂

1 comment

  1. Herlig!!!

Leave a Reply