Litt pasta, før jula setter inn for fullt

Fire dager til julaften. 1 dag til sola snur. Min halvtårsdag. Det siste er vel minst viktig, og faktumet at sola snur ganske fint. Folk fyker rundt for å bli ferdige med gaveinnkjøp, mathandling og de siste møtene som må gjøres før alle går inn i hver sin boble til helgen.

Jeg liker som jeg har skrevet før disse førjulsdagene, så lenge man klarer å senke tempoet en smule når det kommer til alt av “jule-stress”. I dag har jeg laget julekort og i morgen blir det hjemmelaget marsipan, min faste julegodteri.

Men i dag. I dag er det en helt alminnelig pasta på menyen, for man kan ikke bare spise julemat og julegodt selvom det nærmer seg jula med stormskritt. En kremet pasta med både fersk og røket laks, sammen med en deilig og ikke altfor tung rødvin. Det er lett å tenke at fisk passer med hvtivin, men vi er litt mer sesongsbaserte når det kommer til alkohol. Hvitvin er best på sommeren, rødvin best om vinteren. Og rødvin går veldig fint til en del fiskeretter synes nå vi – akkurat som du kan drikke hvitvin til visse typer kjøtt. Vi liker veldig godt Rosso di Montalcino, som vi har brukt mye i det siste, den er frisk og balansert.

Vi hadde både fersk laks og røkt laks i kjøleskapet, og i frykt for at det ikke skulle bli nok mat (noe jeg alltid er redd for og som resulterer i at jeg som regel lager for mye mat) tok jeg begge deler oppi panna, og det ble supergodt.

Så, her kommer oppskriften på en riktig god hverdagsmiddag, noen små dager før jul.

Ingredienser 4 porsjoner 

Ca 300 gram linguine

1 ss smør

1 pakke brokkolini (små, tynne brokkoli)

250 gram fersk laks

200 gram røkt laks

3 dl matfløte 

4 fedd hvitløk 

1 grønn chili 

Cayennepepper 

Salt 

Olivenolje 

Ristede mandler 

Parmesanost 

Tilberedning 

Sett på en gryte med saltet vann til pastaen. I en annen gryte steker du hvitløksfedd og oppkuttet chili i en klunk olje. Ha deretter oppi laks, stek videre et par små minutter og ha så oppi matfløten, og en klype cayennepepper. Når pastaen har kokt nesten helt ferdig har du oppi oppkuttet brokkolini, og lar de koke i noen minutter sammen med den pastaen. Hell deretter av vannet, ha oppi smør og vend så blandingen oppi gryta med sausen. Bland alt godt sammen på svak varme, smak til med pepper og salt og olivenolje. Ha så pastaen oppi dype tallerkner. Strø over ristede mandler og parmesanost og server med en deilig, lett rødvin.

 

 

1 comment

Leave a Reply