Lomper med sopp og lam

Jeg vokste opp i et hjem med potetlomper. Det gjorde sikkert mange, når det gjaldt pølser – men hos oss var det ikke til pølser vi spiste mest lomper, det var til tacos. Fordi pappa laget så autentiske tacos som det gikk her i Norge på 80-tallet, så brukte han potetlomper istedenfor mexikanske mais lomper.

Jeg har alltid valgt potetlomper til tacos, selv etter at det ble en million forskjellige tortilla lomper å få tak i i butikkene. Jeg synes de er best, helt enkelt.

Men lomper kan også brukes til mye annet digg, enn både pølser og tacos.

I dag er det blitt en del nye hippe restauranter rundt i Oslo som har lomper på menyen. Potetlomper med deilig fyll av ulike slag. Vi har laget vår vri, som i dag ble to ulike lomper. En vegetar lompe med to typer smørstekt sopp, fetaost og bladpersille, og så en lompe med stekt lam, grønnkål, seterrømme og rosmarin.

Superdigg som middag, en snack, eller til kvelds, her gikk det raskt ned en lompepakke på to personer.

Målene her i oppskriften er ca mål. Det er fordi jeg ønsker å oppfordre til å smake deg fram når du lager denne retten, og mat generelt. Det er ikke så viktig nøyaktig hvor mye grønnkål det er i forhold til lam, for eksempel. Det handler om å tenke, og smake, med en mal som utgangspunkt.

De ulike smakene sammen gjør denne retten til en liten høst vinner. Og best av alt, det tar kun en halvtime å lage, og jeg lover at de som smaker vil bli imponert 🙂

Ingredienser 

1 pakke havrelomper 

lammekjøtt (Vi brukte skivet lammelår, som jeg klippet i biter, til 8 lomper brukte vi to tykke skiver) 

Grønnkål, ca en halv pose 

Olivenolje 

Salt 

Pepper 

Rosmarin 

Seterrømme 

Kantarell (Ta noen never, de krymper veldig inn når de steker) 

Ca 4 store champignon 

Gresk fetaost 

Bladpersille 

En stor smør terning 

Tilberedning 

Sett ovnen på 200 grader. Legg lompene utover en stekeplate og varm de i ovnen. Vi liker når de er litt sprø, men du kan selv velge å ta de ut når de er enten bare varme og myke, litt sprø eller veldig sprø.

Bruk to stekepanner samtidig på ovnen. I den ene varmer du smør, i den andre olivenolje. Rens soppen og kutt den i små biter. La den steke i pannen med smør, tilsatt salt og pepper. 

I den andre pannen med olje steker du først grønnkålen i et par minutter. Når vannet av grønnkålen har trukket ut har du oppi lammekjøttet, oppkuttet i små biter. La lam og grønnkål putre med litt salt og pepper i pannen, mens soppen steker i smør i den andre. 

Når soppen er ferdig stekt skrur du av varmen men lar pannen stå på platen. Så har du oppi biter av fetaost slik at osten blir varm, og blander seg lett sammen med soppen.

Når alt er klart legger du opp lompene på et fat eller en fjøl. Smør et tykt lag med seterrømme på halvparten av lompene og legg lamme blandingen oppå rømmen. Topp med rosmarin.

På den andre halvdelen av lompene legger du sopp og fetaost blandingen, og topper med frisk bladpersille. 

 

 

 

Leave a Reply